Разочарование за домакините: Световният №140 остави Тийм на крачка от 1/2-финал в Кицбюел

от в 19:38 на 28.07.2022
Мартин Петков

Доминик Тийм с всеки изминал двубой се доближава до върховата си форма, след като с добрите си изяви напоследък влезе в серия от три поредни четвъртфинала на ниво АТР. Австриецът влезе посредством защитен ранкинг в основната схема на домашната си надпревара в Кицбюел и скоро след това, благодарение на отказванията на топ поставените Каспър Рууд и Матео Беретини, бе определен за един от фаворитите за титлата, която вече завоюва при последното си участие през 2019-а година. Шампионът от Шлема вече постигна две победи в австрийския град, за да намери място в топ 8 на турнира, като пътят му към полуфиналите минаваше през наглед непретенциозния световен номер 140 Яник Ханфман.

Реалността обаче се оказа далеч по-неблагоприятна от очакванията преди сблъсъка за Доминатора, който срещна сериозна съпротива от германеца и изигра едва един сет на нужното ниво, поради което се прости с надеждата си да зарадва почитателите си по трибуните с трофей и напусна турнира със загуба в три части след 2 часа и 29 минути на корта - 4:6 6:3 4:6. В опит да достигне първи финал на ниво АТР в кариерата си за световния номер 140 предстои да се изправи срещу победителя измежду Душан Лайович и друг домакински представител в лицето на младия Филип Мисолич, който участва посредством ,,уайлд кард".

Началото на двубоя отмина скоростно под бързо трупащите се подавания в актива на сервиращите, а слабости липсваха и от двете страни на мрежата. Германецът не след дълго първи допусна пробойни на начален удар и от наглед безобидна позиция при 40:0, то на него му се наложи да отразява на три пъти брейкбол, като за нещастие на зрителите по трибуните, се справи умело с тази си задача и получил импулс в играта си неутрализира силните оръжия на бившия шампион, за да оползтвори шанса си за пробив в седмия гейм. От този момент нататък Ханфман поддържаше високо ниво на сервис и запазил нужното хладнокръвие не допусна изненада, записвайки откриващия сет на сметката си.

Втората част имаше далеч по-благополучно развитие за местния любимец, който спечели 12 от първите 15 точки и поведе убедително с пробив аванс след вихрения си старт. Тийм мигновено навлезе в ритъм и демонстрираше игра присъща на състезател от първите десет на света, какъвто всъщност беше в годините преди контузията си, като разполагаше с възможност да удвои предимството си, ала я пропиля, но това все пак по никакъв начин не го трогна и той остана безпогрешен до последно, за да възстанови равенството на корта в австрийския град.

Третият и решителен сет върна сблъсъка в началния му облик, като равнопоставеността между двамата състезатели бе повече от видна. Бившият шампион създаваше впечатлението, че има по-голям успех спрямо противника в моментите си на начален удар, ала именно това му изигра лоша шега и му позволи да се отпусне повече от нужното, поради което на два пъти се оказа в позиция да спасява брейкбол, но още веднъж от старта на турнира бившият номер 3 демонстрира класата си в трудните мигове и оцеля при 4:4. Придобил нужната увереност австриецът мигновено отговори подобаващо на съперника, като на свой сред си осигури възможност за брейк, но германецът не се поддаде на нервността и запази подаването си. Последва дъждовна пауза от над час, след която тенисистите се завърнаха на корта и Тийм сервираше за оставането си в мача, но се пречупи под натиска на Ханфман, за да станем свидетели на бърз развой и разочарование за феновете по трибуните.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Разочарование за домакините: Световният №140 остави Тийм на крачка от 1/2-финал в Кицбюел Мартин Петков
Теми:  
atp | доминик тийм | кицбюел | яник ханфман

Коментари





Следвайте ни в Facebook