Алкарас беше само на гейм от това да бъде изхвърлен от "щастлив губещ", но оцеля в Куинс

от в 18:56 на 20.06.2023
Калоян Соколов

Карлос Алкарас беше напът да допусне сензационна загуба от "щастливия губещ" Артур Риндеркнеш на старта в Куинс, но демонстрира шампионски характер и донякъде заличи горчивия вкус от 1/2-финалите на Ролан Гарос, където крампите го принудиха да се откаже в сблъсъка му с Новак Джокович.

Топ поставеният изглеждаше напълно възстановен физически и на моменти играеше превъзходен тенис, но насреща имаше много вдъхновен опонент, който имаше сериозен успех с използването на приома сервис-воле и в един момент беше само на гейм от постигането на първата си изобщо победа над представител на топ 10. Фаворитът обаче се опомни навреме и записа дебютната си победа за сезона на трева - 4:6 7:5 7:6(3)

Така световният номер две се класира за 1/8-финалната фаза, където го чака двубой с чеха Иржи Лехечка, а евентуален нов успех би могъл да изправи ибериеца срещу Григор Димитров във финалната осмица на надпреварата, ако нашият сънародник се справи с опонентите си преди това.

Още в самото начало се видя, че Алкарас се чувства на 100 процента физически и съумяваше да се придвижва много добре върху тревата, въпреки че сам призна за липсата си на опит на тази настилка. Топ поставеният се стараеше да взема топката максимално рано и уинърите се трупаха с лекота в неговата сметка, но Риндеркнеш винаги намираше първото си подаване в трудните за себе си моменти и освен това имаше отличен успех при честите си визити в близост до мрежата.

Първите две точки за пробив се откриха в седмия гейм пред фаворита, след като французинът допусна лека грешка при изпълнение на стоп воле, само че световният номер две изобщо не получи възможност да влезе в разиграване и аутсайдерът поведе с 4:3 гейма.

Серията на "щастливия губещ" достигна до шест поредни точки, което му даде три последователни брейкбола, а точно тогава последва изключително неочаквана грешка от смач за Карлитос и впоследствие световният номер 83 разполагаше с възможност да затвори частта на собствен сервис. По-нискоранкираният играч изглеждаше на път да се справи с това предизвикателство, осигурявайки си сетбол при 40:30, но трепна в най-неподходящия момент, а Алкарас се възползва от възможността и реализира рибрейк с два поредни печеливши ретура. 

Противно на очакванията, то испанецът не се възползва от моментното си психологическо предимство и допусна няколко бързи грешки, които доведоха до два нови сетбола пред Риндеркнеш, който този път изглеждаше напълно уверен във възможностите си и сложи точка на частта, пласирайки неспасяем форхенд в съперниковото поле.

Аутсайдерът преливаше от увереност в началото на втория сет и взе откриващото си подаване на нула, като завърши последното разиграване с гръмотевичен смач. "Щастливият губещ" нямаше намерение да спира дотук и се отчете с фамозен минаващ удар в движение от форхенд, за да дръпне с 0:30, ала водачът в схемата най-после напомни за себе си и намери сили да изравни геймовете.

Французинът по никакъв начин не показваше признаци на пропукване в следващите минути и продължаваш да използва брилянтно всеки един от своите 196 сантиметра, за да затворя мрежата по най-добрия възможен начин, като в добавкиа си служеше по перфектен начин с начални удари в тялото на шампиона от US Open.

Алкарас пък продължаваше ненужно да пресилва ударите си, но беше безупречен от сервис линията и поддържаше паритета до 5:5. Тогава 20-годишният играч майсторски неколкократно свали топката ниско в краката на противника си и нямаше проблеми да го разминава с лекота, реализирайки пробив точно по този начин и много скоро имахме равенство в отделните сетове.

Наглед първият поставен изглеждаше готов да се разправи със съперника си в началните минути на решителната част, но Риндеркнеш за пореден път демонстрира впечатляващ характер и измъкна подаването си, въпреки че трябваше да отразява две точки за пробив.

Това даде началото на нова смяна на ролите, защото по-нискоранкираният състезател впечатли с поредица от мощни отигравания и изведнъж се оказа водещ с 2:0 гейма. Радостта на "щастливия губещ" не продължи дълго, защото очевидно най-после напрежението го скова и станахме свидетели на рибрейк, след като французинът пропусна рутинен бекхенд на опразнен корт.

Oттам насетне тенисистите бяха абсолютно безупречни на собствен начален удар и логично победителят трябваше да бъде определен във финален тайбрек, а там Алкарас не остави съмнение в пъти по-голямата си класа и прескочи успешно изключително сериозното препятствие, пред което беше изправен.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Алкарас беше само на гейм от това да бъде изхвърлен от "щастлив губещ", но оцеля в Куинс Калоян Соколов
Теми:  
atp | артур риндеркеш | карлос алкарас | куинс | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook