Рекордите, които Голямата четворка може да подобри през 2016

от в 18:22 на 03.03.2016
Мария Петрова

През 2015-а Новак Джокович бе над всички в мъжкия тенис. Той спечели три от четирите турнира от Големия шлем, постигна общо 82 победи и 11 титли. Така той е №1 в ранглистата вече 185 седмици, а освен всичко е спечелил над 21 милиона от наградни фондове.

В същото време Роджър Федерер не показва признаци, че забавя темпото, след като достигна финалите на Уимбълдън и US Open.

Рафаел Надал бе преследван от травми, но показа признаци че ще направи всичко, за да си върне топ нивото. Той вече достигна финал срещу Джокович в Доха.

Ето и рекордите, които могат да подобрят играчите от топ 4 през 2016:


10. Най-много точки за ранглистата

В Доха Новак Джокович спечели юбилейната си 60-а титла в кариерата, побеждавайки Надал. Така той вече има превес в преките двубои - 24:23 срещу испанеца. В ранглистата Ноле е с близо двойна преднина от точки пред втория Мъри, събирайки над 16 000 точки.

9. Пета титла в Куинс

Анди Мъри ще опита да защити титлата си в Куинс на трева. Това би било рекорден пети трофей за него в надпреварата. Досега пет пъти състезанието е печелено от осем души, сред които Рой Емерсън, Джон МакЕнроу, Борис Бекер, Лейтън Хюит, Анди Родик и Анди Мъри.

8. Поредни седмици като №1

Новак Джокович е на върха отдавна. Той има 188 седмици на първото място и това го нарежда на пето място във вечната класация. Освен това 87 от тях са поредни.

Класацията по поредни седмици:
1. Роджър Федерер - 237 поредни
2. Джими Конърс - 160
3. Иван Лендъл - 157
4. Пийт Сампрас - 102
5. Новак Джокович - 87

7. Приходи от наградни фондове

В момента Роджър Федерер е спечелил малко над 97 милиона, а след него са Джокович с 94 и Надал със 75. С представяне като през 2015-а Джокович ще изпревари Федерер още този сезон. Мъри е пети близо до Сампрас.

6. Точки от сервис

Ако всичко се развива по план Федерер ще стане третият играч с над 1000 точки директно от сервис в историята. В този клуб са вече Иво Карлович и Горан Иванишевич. В момента ФедЕкспрес е постигнал 9,576. В същото време Мъри и Джокович могат да влязат в клуб 500 по този показател.

5. Титли от "Мастърс 1000" сериите

Новак Джокович е само на един трофей от своеобразен Шлем от Мастърс турнири. Той не е печелил единствено титлата в Синсинати. Роджър Федерер е триумфирал пък в 7 от 9-те подобни състезания. Джокович пет пъти е губил финали в Синсинати след доста загуби от Федерер и Мъри през годините. Досега никой играч не е оформял подобно постижение и Джокович със сигурност ще е мотивиран да го стори.

4. Най-много титли от Уимбълдън

В момента Роджър Федерер и Пийт Сампрас имат по 7 трофея от Уимбълдън. Никой при мъжете няма подобно постижение в това състезание от Голямата четворка. Федерер достигна това при последния си триумф с подобна титла през 2012. При всички положения в Лондон е най-добрият му шанс за поредно отличие от най-престижните.

3. 10 титли от "Ролан Гарос"

В Големия шлем Рафаел Надал е рекордьор с титли от даден турнир - 9 в Париж. Краля на клея не е успял да защити трофея си само два пъти след дебюта си през 2005. Този сезон се очертава като особено любопитен и във Франция Новак Джокович ще е не по-малко мотивиран да оформи кариерния си Голям шлем. Там ще бъде и шампионът от 2015-а Стан Вавринка. Именно тримата са и фаворитите на букмейкърите като сериозно предимство те отдават на сърбина.

2. Кариерен Голям шлем

До момента Новак Джокович има 10 титли от Големия шлем, печелейки три само през 2015. Всичко изглежда перфектно като се изключи липсата на заветната купа на мускетарите от Париж, където общо има три загубени финала. Две от тях са срещу Рафаел Надал в четири сета, а най-болезнено бе преди година срещу Вавринка. При успех този сезон той ще стане едва осмият в историята с подобно кариерно постижение.

1. Кариерен Златен шлем

Олимпийските игри тази година ще бъдат през август. Те се явяват последния шанс на Федерер да се бори за своеобразен Кариерен Голям шлем, ако спечели титлата поединично. Единствените играчи, които са го постигали са Андре Агаси и Анди Мъри. Федерер има злато от Олимпиада, но в надпреварата при двойките - заедно със Стан Вавринка. Този път се очаква той да се състезава при смесените двойки заедно с друга легендарна състезателка и №1 при дамите - Мартина Хингис.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Рекордите, които Голямата четворка може да подобри през 2016 Мария Петрова
Теми:  
анди мъри | голям шлем | новак джокович | олимпийски игри | рафаел надал | рекорди | роджър федерер | ролан гарос | тенис рекорди | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook