Ренесансът продължава: Гаске повали миналогодишен Мастърс шампион на старта в Ротердам!

от в 16:38 на 13.02.2023
Калоян Соколов

Ришар Гаске може да е на 36 години, но с играта си показва, че възрастта е само число. Френският ветеран завоюва първия си трофей от пет години насам, след като миналия месец спечели титлата в Окланд и отново зае позицията на най-добрия тенисист в страната си.

Това обаче изглежда не е било просто еднократно избухване, защото днес бившият номер седем изнесе поредното си страхотно представяне от началото на сезона и сломи съпротивата на Пабло Кареньо Буста, за да продължи към осминафиналите в Ротердам.

Гаске изоставаше със сет и пробив, но се бори до последно и в крайна сметка надви миналогодишния шампион от Мастърса в Монреал - 2:6 7:6(2) 6:2. Така опитният състезател ще спори за място във финалната осмица с един измежду Стан Вавринка и Александър Бублик, които ще премерят сили по-късно днес.

Французинът действаше твърде пасивно в началните минути и шестият поставен напълно контролираше събитията на корта, което доведе до бърз пробив на неговата сметка. Кареньо Буста беше максимално улеснен в задачата си, защото неговият съперник вкарваше едва 43 процента от първите си сервиси в корта и по-високоранкираният играч атакуваше директно от ретур, като нямаше проблеми да осъществи още един брейк и по категоричен начин да спечели откриващата част.

Испанецът продължи да бъде почти безпогрешен във втората част и имаше отговор за всички смени на темпото в репортоара на Гаске. Бившият Мастърс шампион провеждаше търпеливо разиграванията и изчакваше най-точния момент да завърши точката, което му помогна да се откъсне напред с 4:2 и наглед всичко изглеждаше предрешено в негова полза.

Тогава непоставеният тенисист промени коренно тактиката си и навлезе много по-навътре в пределите на корта, откъдето не се колебаеше да търси завършващи удари и излизания към мрежата. 36-годишният състезател играеше с огромна лекота и превръщаше всяко едно свое отиграване в същински шедьовър, а това му позволи да достигне до паритет в резултата и впоследстие с лекота да наложи волята си в тайбрека, за да си гарантира изиграването на финален сет.

Там фаворитът напълно се разпадна и ударите му загубиха всякаква острота, докато Гаске беше на гребена на вълната и не спираше да изумява с нестандартните си решения и великолепни къси диагонали. Това доведе до пълната капитулация от страна на световния номер 16, който бързо се оказа догонващ с 0:4 гейма и оттам насетне нямаше връщане обратно за него в сблъсъка.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ренесансът продължава: Гаске повали миналогодишен Мастърс шампион на старта в Ротердам! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Обзори | пабло каеньо буста | ришар гаске | ротердам

Коментари





Следвайте ни в Facebook