Ренесансът продължава: Перфектен Гофен записа първа топ 15 победа от над година!

от в 20:17 на 10.05.2022
Калоян Соколов

Давид Гофен отсъстваше от кортовете за дълъг период от време, след като претърпя неприятно падане на турнира в Хале през миналия сезон и нарани сериозно глезена си. Бившият номер 7 се завърна на пълни обороти чак в началото на 2022-ра, а нещата не се развиваха никак гладко за него и той записа цели пет поредни загуби в един момент от тазгодишната си кампания.

Всичко обаче се промени за белгиеца, когато беше даден старта на турнирите на клей, защото Гофен съумя да натрупа няколко успеха и възвърна своето поизгубено самочувствие на любимата си настилка. 31-годишният състезател дори спечели титлата на надпреварата в Маракеш, а през миналата седмица беше на път сензационно да отстрани Рафаел Надал в Мадрид, пропускайки цели четири мачбола.

Световният номер 48 пък запази възходящата си линия на представяне и днес записа най-голямата си победа през последните 12 месеца. Това се случи след драматичен триумф над 11-тия поставен Хуберт Хуркач, който белгиецът надигра със 7:6(8) 7:6(2) и заслужено намери място във втория кръг на схемата в Рим, където го очаква сблъсък с талантливия американец Дженсън Бруксби.

Мачът не предвещаваше подобно развитие, тъй като стартът беше далеч по-убедителен за поляка, чиято агресия се оказваше непосилна за противодействие от страна на Гофен и възможностите за пробив валяха пред бившия шампион в Маями. В тези моменти ретурите на гиганта бяха повече от разочароващи, а непоставеният играч се нагоди към стила му на игра и го тормозеше с дълбоки топки насочени към неговия форхенд. Изведнъж грешките се увеличиха значително в отиграванията на фаворита и бившият номер седем някак се добра до тайбрек, а там навакса пасив от 4:6 точки и скоро имаше преднина в сетовете.

Гофен продължи да стои далеч по-солидно от съперника си във втората част и този път брейк шансовете се трупаха пред самия него. Реализацията обаче днес не беше на висота и при двамата, което запази паритета на корта до 3:3. Тогава 196-сантиметровият тенисист проведе няколко неуспешни акции към мрежата и белгиецът скоро можеше да сервира за крайната победа. Нервите на по-опитния играч изненадващо не издържаха и изглеждаше, че Хуркач е готов да сътвори запомнящ се обрат, вкарвайки и този сет в тайбрек. Там Гофен бе пълен господар на събитията на корта, с което си гарантира продължаването към следващия етап на турнира.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ренесансът продължава: Перфектен Гофен записа първа топ 15 победа от над година! Калоян Соколов
Теми:  
atp | давид гофен | Обзори | рим | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook