Реваншът е взет: Великолепен Григор Димитров постави Медведев на колене в Париж!

от в 14:36 на 01.11.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров се поздрави с поредна бляскава победа в хода на 2023-та. Българинът изигра един от най-силните си мачове през сезона и взе реванш от Даниил Медведев за поражението, което му беше нанесено от същия съперник на надпреварата във Виена през миналата седмица. Това беше пети успех на българина над топ 10 представител за настоящата година и общо трети над Медведев в неговата кариера. Българинът доминираше на корта от самото начало на сблъсъка и макар да беше притиснат до стената във втория сет, то съумя да затвори мача в три части, налагайки се с крайното 6:3 6:7(5) 7:6(2) за 2 часа и 53 минути игрово време.

По този начин Гришо най-сетне спря черната си серия си срещу бившия шампион от US Open, от когото бе загубил при последните им четири съревнования, като му нанесе тежко поражение, поздравявайки се с една от най-ценните си "Мастърс 1000" победи в своята кариера, с което си гарантира в осминафиналите на турнира да срещне екстравагантния Александър Бублик.

Григор откри мача по възможно най-добрия за себе си начин, след като не загуби нито точка в откриващото си подаване, а впоследствие моментално реализира пробив. Родният ни представител продължи да бъде непоколебим от сервис линията и направи резултата 3:0 в своя полза, печейки нов гейм на нула.

За съжаление, то нивото на нашия сънародник спадна за момент, докато бившият шампион изостри своите удари и упражни сериозен натиска върху бекхенда на своя съперник, което му позволи да върне пробива, намалявайки изоставането си до 2:3

Тези събития изобщо не притесниха Григор и той веднага пое обратно инициативата, като използваше всяка една възможност да се нагласи на своя любим форхенд и да потърси завършващия удар. Медведев пък отново се дръпна прекалено назад и не беше подготвен за излизанията към мрежата на опонента си, а всичко това позволи на първата ни ракета да си върне брейка предимство и първата част много скоро отиде в негова полза.

Втората част стартира значително по-трудно за някогашния номер три, чиито сервис геймове далеч не вървяха толкова лесно, а руснакът печелеше все повече лесни точки и имаше явно превъзходство в дългите разигравания. Бившият водач в световната ранглиста се възползваше на максимум от известните пропуквания от другата страна на мрежата и заслужено проби за аванс от 5:2 в своя полза. Наглед решителният сет беше неизбежен, само че българинът беше на съвсем друго мнение и заигра на ръба на риска, което му носеше сериозни дивиденти и неговите вихрени атаки го изведоха до направата на рибрейк за 4:5.

Последва много тежко изпитание за Димитров, тъй като Медведев достигна до два сетбола, но началният удар на Григор се притече на помощ и заслужено имахме равенство в резултата. Медведев обаче много бързо отново се оказа в позиция да затвори частта, достигайки до три поредни точки за пробив в 11-ия гейм, ала отново първата ни ракета не трепна и доведе нещата до тайбрек.

В него станахме свидетели на един куп фантастични отигравания, а Григор правеше и невъзможното да се задържа в точките, само че Медведев направи решителен мини пробив за 6:4 и впоследствие вкара мача в трети сет, пласирайки неспасяем минаващ удар от бекхенд по правата.

Българинът продължи да играе на най-високото си ниво и в решителната част, като даваше вид, че е по-свеж от своя опонент и не спираше да изумява с изявите си в дефанзивен план, които отчайваха Медведев. Третият поставен трябваше да отразява брейкболи още във втория гейм и наглед Григор беше реализирал пробие, само че форхендът му се оказа в аут и по-високоранкираният играч се измъкна от трудното положение. Димитров обаче продължи да лети по корта и продължаваше да твори същинско изкуство с ракетата си. Волетата на родния ни представител бяха изпълнявани със съвършена прецизност и точно играта на мрежата му позволи да вземе пробив преднина за 4:2.

Това изкара извън релси фаворита, който заби ракетата си в земята и много скоро нашето момче беше само на гейм от победата. Руснакът съумя да се мобилизира, намалявайки изоставането си до 3:5 и впоследствие оцеля в редица маратонски разигравания, за да върне пробива в последния възможен момент, след като българинът беше пропуснал цели четири мачбола.

Все пак родният ни представител не се обезкуражи и отново имаше аванс при 6:5, а малко по-късно се доближи само на точка от победата, ала сбърка при наглед удобна възможност за завършващ форхенд. Последва двойна грешка на Медведев и нов мачбол, но руснакът се поправи с фантастичен сервис и вкара сблъсъка в нов тайбрек, където щеше да бъде определен победителя.

Димитров откри дългия гейм с отличен сервис, след което беше подпомогнат от две бързи грешки на своя съперник и така се откъсна напред с 3:0. Серията на българина не спря дотук, защото той вкара пореден страхотен сервис, който беше последван от фамозно стоп воле и смяната на полетата дойде при 5:1 точки в полза на нашия сънародник. Поредният топовен сервис пък гарантира 4 поредни мачбола на Григор, а той сложи точка на спора с поредното си превъзходно воле и постигна една от най-ценните си победи в сериите "Мастърс"!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Реваншът е взет: Великолепен Григор Димитров постави Медведев на колене в Париж! Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор | григор димитров | даниил медведев | мастърс 1000 | париж

Коментари





Следвайте ни в Facebook