Реваншът е факт: Зверев попари Алкарас и очаква Джокович или Надал на 1/2-финал!

от в 19:42 на 31.05.2022
Мирела Николова

Младата сензация Карлос Алкарас заяви готовността си да завоюва трофея на Откритото първенство на Франция още през тази година и мнозина специалисти не подлагаха под съмнение шансовете му, имайки предвид великолепните му изяви дотук през сезона на клей. Днес обаче Александър Зверев успя да обърка сметките на 19-годишния тенисист, изваждайки на показ най-добрата си игра от началото на надпреварата, за да попари надеждите на испанеца, след като оформи крайното 6:4 6:4 4:6 7:6(7). Така третият в света си резервира билет за полуфиналната фаза в Париж, където го очаква сблъсък срещу победителя от титаничния двубой между Новак Джокович и Рафаел Надал.

От самото начало на срещата германецът бе на изключително високо ниво и успяваше да абсорбира по отличен начин мощта в ударите на опонента си, за да премине в контраатака и да завърши разиграването в своя полза. От своя страна, Алкарас допускаше чести непредизвикани неточности, което в комбинация със слабото му представяне от линията за сервис доведе до първи пробив в актива на световния №3. Саша не понижи нивото си на игра нито за миг и показвайки най-добрата си лице от началото на турнира, откри сметката си в общия резултат.

Проблемите за Алкарас на начален удар се пренесоха и във втория сет, но въпреки ниския си процент на вкаран първи сервис младокът съумяваше да опази равенството до 3:3. В последвалото му подаване обаче грешките взеха своето и тийнейджърът не успя да се измъкне от инкасирането на брейк, който Зверев консолидира на нула, за да се откъсне с 5:3. Подавайки за успеха в частта, третият поставен позволи на нервите да го завладеят и след двойна грешка откри шанс пред съперника за връщане на пробива, но тогава Карлитос отново изпита колебания и пропиля възможността. Имайки трети сетбол, Саша не трепна и след чутовен ас дублира аванса си в отделните части.

Финалистът от US Open 2020 продължи да бъде безупречен във всеки един аспект от играта и в третия сет, където отново често можехме да го видим в офанзивна позиция. Въпреки че броят на непредизвиканите неточности от ракетата на Алкарас остана висок, то испанецът успяваше да компенсира благодарение на късите топки, с които изваждаше Саша от зоната му на комфорт и трупаше точки в актива си.

Паритетът остана непокътнат до 4:4, ала тогава младокът отново изпита колебания, довели до скрит мачбол за Зверев. Точно в този момент обаче 19-годишният тенисист демонстрира изключително здрави нерви и реализира уинър, последван от ас, които допринесоха за това опасността бързо да бъде пратена в историята. Това даде допълнително самочувствие на Алкарас, който в ответния сервис гейм на опонента бе пределно мотивиран и успя да наложи волята си, за да се поздрави с успеха в сета.

Играта на световния №6 се намираше в страхотен подем в последните минути от третата част, който се пренесе и в началото на следващата. Карлос повишаваше интензитета в представянето си с всяка изминала секунда, като същевременно значително намали пропуските и все по-често заемаше водеща позиция в разиграването. Въпреки подобрението си обаче испанецът така и не успяваше да се добере до възможности за пробив заради вездесъщия сервис на противника. 

В деветия гейм Зверев отново показа класата си и съумя да направи чудеса в защита, пласирайки два поредни минаващи удара, с които взе преимущество в точките и не след дълго получи два последователни шанса за брейк, при втория от които Алкарас направи двойна грешка, предоставила на Саша възможност да сервира за победата. Шампионът от Мадрид обаче все още не бе казал последната си дума и в последвалия гейм реализира поредица от великолепни уинъри, благодарение на които оцеля в мача и възвърна равенството за 5:5.

Последваха две безметежни подавания за сервиращите, които предизвикаха изиграването на тайбрек. В него нивото на игра бе изумително високо, като двамата се надпреварваха кой ще блесне с повече спиращи дъха отигравания. Все пак в решителните мигове Зверев се оказа по-стабилният и заслужено достигна до два мачбола, вторият от които бе оползотворен след феноменален ретур уинър от бекхенд.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Реваншът е факт: Зверев попари Алкарас и очаква Джокович или Надал на 1/2-финал! Мирела Николова
Теми:  
atp | александър зверев | карлос алкарас | Обзори | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook