Реваншът е взет: Безмилостен Григор не отпусна нито сет на Карацев в откриващия кръг на АО!

от в 09:43 на 17.01.2023
Мартин Петков

Дългоочакваното начало на първия турнир от Големия шлем за годината, а именно Откритото първенство на Австралия, беше поставено през вчерашния ден, при което пък още днес ни предстоеше да наблюдаваме откриващия надпреварата двубой на родната ни първа ракета Григор Димитров. Българинът, чието най-добро представяне в Мелбърн датира от 2017-а година и онзи знаменит полуфинален сблъсък срещу Рафаел Надал, в който нашето момче след 5-часова епична битка напусна корта победен, нямаше особен късмет с жребия за първия си кръг на тазгодишното издание на състезанието, след като той го изправи още на старта срещу Аслан Карацев.

Историята на съперничеството между бившия номер три и руснака започва именно на Аустрелиън Оупън през 2021-ва, когато в двубой от четвъртфиналната фаза на турнира двамата се срещнаха и макар тогава Гришо да имаше летящ старт в мача, то впоследствие контузия помрачи стореното от сънародника ни и той трябваше да преглътне разочарованието на загубата. Победата в онзи момент на осетинеца го изпрати на единствения му в кариерата досега "мейджър" полуфинал, който се оказа трамплин за Карацев към това да се реализира на голяма сцена в тениса и той грабна шанса си, триумфирайки впоследствие с три АТР титли.

 Димитров от началото на 2023-та демонстрира нагледно отлична физическа и игрова форма, като това се видя по време на United Cup, когато хасковлията отстъпи пред Стефанос Циципас в изключително оспорван сблъсък, преди да надиграе безапелационно Давид Гофен. Григор, за наша огромна радост, съумя да запази равнището си все така високо и в хода на днешния ден за откриващия кампанията му мач на Откритото първенство на Австралия, след като ни предостави пълния блясък на играта си и не остави никакви шансове на полуфиналиста в надпреварата от 2021-ва, сломявайки го за 2 часа и 22 минути на корта - 7:6(3) 7:5 6:2. С този си впечатляващ успех световният номер 29 подпечата мястото си във втория кръг на Аустрелиън Оупън, където го очаква да срещне Ласло Джере, преди да настане време за потенциалния сблъсък между първата ни ракета и Новак Джокович в третия етап на турнира.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от US Open (@usopen)

Още от началните минути на двубоя ясно се забелязваше, че подобрението в началния удар на българина не е било краткотрайно явление на старта на сезона и с пласирането му бившият шампион от Финалите на АТР трупаше завидно количество лесни точки в актива си. Това спокойствие на собствено подаване позволи на Гришо да упражни натиск върху съперниковия сервис и предвид желанието на световния номер 82 да търси бърза развръзка в разиграванията с печелившо отиграване, то той пресили последователно на два пъти длановия си удар и първата точка за пробив в мача се откри пред нашенеца. В този момент обаче Карацев съумя да остане докрай хладнокръвен и реализира цели три аса в гейма си, за да задържи равенството, което впоследствие подаващите не поставиха нито за миг под въпрос и логичният изход от ситуацията беше тайбрек. 

В него ръката на руснака трепна още при първото му заставане на линията за начален удар и с двойна грешка донесе аванс от минипробив на световния номер 29. Още при идната точка обаче Карацев отигра впечатляващо топка в близост до мрежата, за да навакса пасива си, но оттам насетне Димитров пое изцяло инициативата в свои ръце, след като нова неточност от противниковата ракета му донесе предимство от 4:2 пункта, което хасковлията доразви с фамозен уинър от бекхенд от страната си и заслужи да запише откриващия сет на сметката си.

Стартът на втората част се оказа досущ сходен с този на първата, след като прибързаните действия на полуфиналиста от 2021-ва се превърнаха в серия от грешки и до голяма степен без да прави каквото и да е, българинът достигна брейкбол при 1:1. Въпреки опасността, остинецът запази мир над духа си и пласира поредната си канонада от начални удари, благодарение на която намери изход от неблагоприятната ситуация и даде началото на нов период на доминация от страна на сервиращите.

В тези минути от срещата по всичко личеше, двамата бивши полуфиналисти от турнира ще се отправят към нов тайбрек, ала събитията на корта придобиха съвсем различен облик в 11-ия гейм, когато Григор покачи агресията в ударите си и стана значително по-напорист в търсенето на печелившо отиграване в размените от основната линия, което му донесе куп дивиденти и цели шест възможности за пробив. Българинът видимо не беше докрай концентриран при първите пет шанса, след като не успя дори да вкара ретура си в игра, но при последната си такава направи необходимото, за да влезе в разиграване, като оттам насетне беше безпогрешен и се поздрави с ключов пробив.

Застанал на подаване за спечелването на сета, българинът трябваше да се сблъска с най-трудните си мигове на сервис от началото на двубоя, като направи двойна грешка при 30:30 и беше изправен пред угрозата да инкасира рибрейк. До такъв обаче така и не се стигна, за наша радост, за което решаващо значение имаше стабилността на първата ни ракета във високотемповите размени и той подпечата подема в представянето си в последния четвърт час, като удвои преднината си в общия резултат на мача.

Третата част започна с известно предимство в по-продължителните разигравания за световния номер 82, който дочакваше грешка от страна на нашето момче и с този си тактически замисъл поддържаше паритета. С преполовяването на сета обаче Димитров навлезе в желания от всички ни режим и безупречен във всеки един аспект от играта си, демонстрира блестящо придвижване по корта и пречупи напълно съпротивата на Карацев, след като реализира пробив, който дублира, и печелейки пет поредни гейма, узакони триумфалния си старт в Мелбърн.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Реваншът е взет: Безмилостен Григор не отпусна нито сет на Карацев в откриващия кръг на АО! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | аслан карацев | бг тенис | григор | григор димитров | димитров

Коментари





Следвайте ни в Facebook