Реваншът е взет: Синер надви бившия шампион Медведев и ще дебютира на 1/2-финал в Ню Йорк!

от в 06:14 на 05.09.2024
Калоян Соколов

Яник Синер взе своя реванш от Даниил Медведев за пораженето, което руснакът му нанесе на Уимбълдън и така световният номер едно за пръв път ще играе в полуфиналите на US Open. Очакванията за грандиозно шоу до голяма степен не се оправдаха, защото интригата липсваше в почти всеки един от сетовете, но категорично Синер показа по-голяма стабилност в един двубой с множество приливи и отливи от двете страни на мрежата.

Така 23-годишният тенисист победи бившия шампион за 6-ти път в последните им 7 срещи и вече можем да обявим, че титлата в Ню Йорк ще бъде спечелена от тенисист, който никога досега не е завоювал трофея, а останалите трима полуфиналисти дори не са достигали до "мейджър" финал. Италианецът се наложи над световня номер 5 с крайното 6:2 1:6 6:1 6:4 за 2 часа и 39 минути, като в спор за място на финала ще срещне сензацията Джак Дрейпър, който все още няма нито един загубен сет в турнира.

Мачът започна отлично за Медведев, който проби още в първия гейм, но това се оказа до голяма степен последната положителна проява на бившия шампион в турнира за цялата откриваща част. Руснакът загуби 3 от следващите си 4 сервис гейма, като вкарваше под 50 процента от първите си сервиси в корта. Синер пък беше много по-ефективен на начален удар и имаше сериозно предимство по отношение на този показател. Италианецът беше много по-агресивен спрямо своя съперник, а същевременно допускаше по-малко непредизвикани грешки от него и спечели 6 от следващите 7 гейма, за да се поздрави със спечелването на сета.

Медведев беше напълно преобразен във втората част и отново стартира с пробив в своя полза, но този път не допусна спад, а дори повиши своето равнище. Бившият номер едно пускаше смело ръката и отне иницативата от Синер, който изглеждаше без отговор от дъното на корта. Петият поставен покриваше всеки един сантиметър от корта и взе съкрушителен аванс от 5:0 гейма, като италианецът имаше сили единствено да запише гейма на честта, след което капитулира и имахме равенство в общия резултат.

Амплитудите в играта на двамата продължаваха с пълна сила и в нито един момент не можехме да видим равностойна битка на корта. Всъщност 3-ият сет се оказа най-неравностоен от всички останали, след като този път Синер поведе с 5:0 гейма и дори имаше 2 поредни сетбола, но шампионът от 2021-ва се спаси от това да инкасира първи "геврек" от 4 години насам, но само отложи неизбежното и италианецът скоро имаше преднина от 2:1 в отделните части.

В четвъртия сет най-после видяхме абсолютна равностойна битка на корта. Московчанинът опитваше абсолютно всичко да се върне обратно в мача и започна да минава с лекота през своите подавания. Миналогодишният финалист се превърна в познатата стена от основната линия и в шестия гейм разполагаше с две точки за пробив, но при втората сбърка сравнително удобно воле и това се оказа решителната точка за развитието на частта, защото южнотиролецът получи нов прилив на енергия и в следващия сет си осигури три поредни брейкбола.

Последният от тези шансове пък беше оползотворен след непредизвикана грешка на Медведев. Синер имаше мачбол още при 5:3 в своя полза, само че по-опитният на корта изпълни отлична акция към мрежата и съумя да застави своя опонент да сервира за победата. Тази задача по никакъв начин не затрудни шампиона от Аустрелиън Оупън, който показа нерви от стомана и продължи към финаланта четворка, където няма нито един друг представител на топ 10!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Реваншът е взет: Синер надви бившия шампион Медведев и ще дебютира на 1/2-финал в Ню Йорк! Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2024 | даниил медведев | Обзори | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook