Реваншът ще почака: Несломим Синер изкова бляскав обрат над Алкарас и триумфира в Умаг!

от в 22:02 на 31.07.2022
Мирела Николова

Карлос Алкарас и Яник Синер определено се отличават от останалите представители на младото поколение и без съмнение ни очакват множество интригуващи двубои помежду им занапред. Преди по-малко от месец двамата се срещнаха в осминафиналната фаза на Откритото първенство на Великобритания, когато италианецът постигна успеха след четири сета, и днес по-младият му опонент имаше възможност да вземе реванш, но отново световният №10 се оказа по-стабилният и заслужено детронира миналогодишния шампион в Умаг.

Откриващата част на мача бе изключително оспорвана и напълно оправда предварителните очаквания, но след това южнотиролецът наложи пълна доминация и след близо 2 часа и половина престой на корта затвори двубоя след крайното 6:7(5) 6:1 6:1, като по този начин завоюва своята първа титла за сезона и общо шеста в кариерата. С тази си победа Синер се превръща и в първия тенисист, който успява да осъществи обрат над родения в Мурсия състезател през настоящата година.

Срещата стартира обещаващо, тъй като още от първите минути на двубоя двамата тенисисти разгърнаха потенциала си и ставахме свидетели на множество високотемпови размени на удари от дъното на корта. Алкарас бе по-инициативният от двамата и демонстрираше по-голяма вариативност в играта си, като често можехме да го видим да търси линиите или да прибягва до изпълнение на къси топки. От своя страна, италианецът разчиташе основно на мощта в ударите си от основната линия и тяхното отлично насочване.

В хода на целия сет не се стигна до нито една точка за пробив и напълно логично завършекът на частта дойде в тайбрек. Там испанецът бързо пое контрола благодарение на два поредни великолепно пласирани ретура, които му осигуриха комфортна преднина от 5:1. Макар Синер да показа характер и да успя да върне двата допуснати минибрейка, то при третия си сетбол финалистът от миналата седмица показа забележителни качества в дефанзива и успя да получи предимство в общия резултат.

Устремът на тийнейджъра се пренесе във втория сет, където той набързо се сдоби с преднина от 0:40 на противников сервис и три поредни шанса да осъществи ранен пробив за 2:0. Въпреки че съумя да достигне до равенство в точките, впоследствие южнотиролецът бе изправен пред още три брейкбола, но отново демонстрира изумителна психическа устойчивост и в най-важните моменти успя да намери най-добрата си игра, за да оцелее в този толкова оспорван втори гейм от сета.

Именно това се оказа повратната точка в частта, тъй като тогава Синер възвърна своята увереност и отново заигра на пълни обороти. Напълно на противоположния полюс бе Алкарас, който не успя да се отърси от разочарованието от пропуснатите възможности и съвсем скоро на свой ред изостана с пробив. Неточностите от неговата ракета зачестиха, което нямаше как да остане безнаказано от световния №10. Италианецът имаше пълно преимущество на корта и реализира още два пробива до края на сета, с което вкара сблъсъка в решителна част.

Във финалния сет отново Алкарас бе този, който първи достигна до възможност за брейк, която обаче бързо бе неутрализирана от втория поставен. Не след дълго проблемите от сервис линията за испанеца се завърнаха с пълна сила, като той често бе принуден да играе на второ подаване, който ставаше лесна плячка за непреклонния на ретур италианец. Така отново се стигна до два пробива в сметката на Синер и пет поредни гейма, спечелени от него, които го изведоха до първи триумф на клей в кариерата!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Реваншът ще почака: Несломим Синер изкова бляскав обрат над Алкарас и триумфира в Умаг! Мирела Николова
Теми:  
atp | карлос алкарас | Обзори | умаг | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook