Реваншът за Олимпиадата е взет: Рибакина опустоши Свитолина и е 1/4-финалистка на Ролан Гарос!

от в 12:46 на 03.06.2024
Елеонора Александрова

Една от големите фаворитки за титлата за Откритото първенство на Франция, Елена Рибакина, се класира за финалната осмица в Ролан Гарос. Световната номер 4 имаше нелеката задача да срещне бившата номер 3 и действаща олимпийска бронзова медалистка, Елина Свитолина, но се справи с нейната съпротива и продължава кампанията си без загубен сет, вземайки своя реванш за поражението, което допусна от украинката в спора за бронза в Токио. Така Рибакина се наложи над ветеранката с резултат 6:4 6:3 за 70 минути игра и изравни най-доброто си постижение във френската столица. В битката си за дебютен полуфинал Рибакина ще срещне Елина Аванесян (световна номер 70) или Жасмине Паолини (световна номер 15).

Срещата започна обещаващо за Рибакина, която с агресивния си стил на игра съумя да поведе с пробив. Това обаче се оказа нож с две остриета, тъй като представителката на Казахстан започваше да допуска множество непредизвикани грешки, което позволи на украинката да изравни резултата. Следваха няколко минути, в които Свитолина бе напълно равностойна на фаворитката, но при 2:2 шампионката от Уимбълдън през 2022-ра показа класата си и успя да си върне контрола в сета. Макар и след това миналогодишната четвъртфиналистка да притискаше опонентката си, световната номер 4 не изпусна водачеството си и с 6:4 поведе в отделните сетове.

Втората част започна по напълно идентичен начин спрямо миналата, за представителката на топ 5. За разлика от първия сет, Рибакина имаше едно наум за всеки един удар на съперничката си и реализирайки множество уинъри, бившата шампионка на Уимбълдън наложи контрол в мача и не даваше шансове на по-ниско ранкираната тенисистка.

Това позволи на фаворитката да поведе с два пробива при 4:1, само че Свитолина не се предаде и върна единия от брейковете изоставане, печелейки подаването на съперничката без загубена точка. Въпреки възходящата траектория, към която вървеше играта на олимпийската медалистка, нервите на четвъртата в света бяха достатъчно здрави, за да удържат на натиска, а в деветия гейм тя си върна преднината от два пробива и така с 6:3 се класира за втория си четвъртфинал на Ролан Гарос в своята кариера.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Реваншът за Олимпиадата е взет: Рибакина опустоши Свитолина и е 1/4-финалистка на Ролан Гарос! Елеонора Александрова
Теми:  
wta | елена рибакина | елина свитолина | Обзори | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook