Режим "непобедим": Джокович изигра най-добрия си мач през сезона и е 1/2-финалист в Рим!

от в 23:50 на 13.05.2022
Мирела Николова

Началото на сезона на клей за Новак Джокович бе крайно неприятно за него, след като загуби откриващия си сблъсък в Монте Карло, но още тогава Ноле изрази увереност, че разполага с достатъчно време, за да настрои играта си максимално добре за Откритото първенство на Франция. Тези думи на първия в света се потвърждават през последните седмици, тъй като с всеки изминал двубой той все повече се приближава към най-добрата си игра, което важи в пълна степен и за Мастърса в Рим.

Днес Новак изнесе поредното си впечатляващо представяне в италианската столица и въпреки че срещу себе си имаше един великолепно играещ Феликс Оже-Алиасим, все пак съумя да надделее със 7:5 7:6(1), за да си осигури място в полуфиналната фаза на надпреварата, където го очаква сблъсък с Каспър Рууд. С днешния си успех балканецът си запазва лидерската позиция в световната ранглиста, което означава, че в понеделник ще започне своята седмица №370 на върха на класацията на АТР.

Още от самото си начало двубоят бе изпълнен с динамични разигравания от основната линия, в които канадецът бе по-агресивният от двамата и често можехме да видим мощни и дълбоко пласирани удари от неговата ракета, предизвикващи грешки от световния №1. От своя страна, Ноле не позволяваше да бъде доминиран и отново показа отлични качества в дефанзивен план, като нерядко преминаваше в контраатака.

В деветия гейм топ поставеният повиши нивото си и нанесе първия пробив в срещата, за да си осигури възможност да сервира за успеха в сета, но именно тогава той изигра най-лошия си сервис гейм от началото на мача и съвсем скоро нещата бяха върнати в своята изходна позиция - 5:5. Спадът в представянето на младока продължи и в следващото му подаване, когато серия непредизвикани неточности откриха пред сърбина три поредни сетбола, вторият от които бе материализиран след смразяващ форхенд уинър по диагонала на най-добрия тенисист в света.

Втората част също стартира с поредица от лесно спечелени подавания от сервиращите, преди да дойде време за шестия гейм, който ни предложи страхотна битка и зададе тона за оставащото време от срещата. 20-кратният шампион от Шлема се бе превърнал в същинска стена и връщаше абсолютно всичко, а това внасяше допълнително напрежение в действията на по-нискоранкирания тенисист. Въпреки че Алиасим показа характер, спасявайки три брейкбола, то при четвъртата си възможност Ноле имаше отговор на всеки опит за атака на съперника и след титанично разиграване, завършило с ювелирно изпълнение на прехвърлящ удар, пробивът стана факт.

Веднага след това последва кратък спад в играта на Джокович, от който канадецът побърза да се възползва, за да се сдобие с два шанса за рибрейк. Точно в тези моменти обаче световният №1 продуцира безпогрешен тенис и елиминира опасността, съумявайки да затвърди преднината си и да поведе с 5:2. 

Не след дълго сърбинът се сдоби с шанс за спечелване на двубоя, който обаче бе спасен от канадеца с чудесно насочен сервис. Тогава последваха най-силните минути за Оже-Алиасим, който вече нямаше какво да губи и освободен изцяло от напрежение, започна да засипва противниковата половина с високоскоростни удари, носещи точка след точка в неговия актив. Така той съумя да върне пробива в последния възможен момент, след което възстанови равенството в геймовете за 5:5. 

Развръзката в този толкова оспорван сет дойде в тайбрек, в който водачът в ранглистата установи пълна доминация, изваждайки на показ най-доброто от играта си. Той не остави никакви съмнения относно това кой заслужава победата по-силно, и съвсем скоро можеше да ликува с крайната победа.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Режим "непобедим": Джокович изигра най-добрия си мач през сезона и е 1/2-финалист в Рим! Мирела Николова
Теми:  
atp | новак джокович | Обзори | рим | феликс оже-алиасим

Коментари





Следвайте ни в Facebook