Резултати в сянка: Кои двама българи освен Григор са побеждавали Джокович и Федерер?

от в 19:07 на 02.02.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров е едно от най-утвърдените имена в световния тенис елит през последното повече от десетилетие. Всъщност българинът е завършвал всеки един от поледните девет сезона в топ 30 на световната ранглиста, с което още могат да се похвалият единствено Рафаел Надал и Новак Джокович. Първата ни ракета е постигал победи и над двете вече споменати легенди, а също така е надигравал и другото най-голямо име в спорта, а именно Роджър Федерер.

Надали много от вас обаче знаят, че има още двама български тенисисти, които са побеждавали Джокович и Федерер в официален двубой, а днес ще ви разкажем малко повече именно за тези любопитни случаи в историята на родния тенис.

  • Тодор Енев срещу Новак Джокович

Въпросната среща между Енев и Джокович се провежда през 2003-та година на Фючърса в Белград, когато Ноле е само на 16 години, но точно е спечелил първата си професионална титла при мъжете и очакванията към него са скочили до небето. Настоящият номер едно е станал многократен шампион на страната си във всички възрастови групи и освен това вече има записан полуфинал на юношеския Аустрелиън Оупън, което e достатъчно на великия Ники Пилич да заключи, че момичето вече е готово да се състезава при професионалнистите.

Тогавашният наставник на Джокович е бил напълно прав и сърбинът дебютира в Големия шлем само година и половина по-късно, но дотогава трябва да претърпи някои тежки поражения, а това от българина категорично попада сред тях. Енев надделява над тийнейджъра с крайното 6:3 6:1, като не допуска нито един пробив хода на двубоя и напомня ясно защо допреди няколко години е бил номер две в света при юношите и всички са му предричали бляскаво бъдеще.

За съжаление, то нашият сънародник никога не достига по-напред от 252-ра позиция в класацията, но все пак е вторият най-успешен наш състезател в надпреварата за Купа "Дейвис"и печели 10 титли в сериите "Фючърс" на сингъл, което го превръща в едно от големите имена на българския мъжки тенис.

  • Орлин Станойчев срещу Роджър Федерер

Станойчев е първият български тенисист, който влиза в топ 100 на света, като е играл на всички турнири от Големия шлем и дори е преминавал първия кръг на Ролан Гарос. Безспорно именно бившия номер 95 е най-именитият ни състезал до появата на Григор Димитров, а неговата най-голяма победа идва срещу Алберт Коста на ATP турнира в Майорка, след което испанецът се превръща в шампион на Откритото първенство на Франция.

Бившата ни първа ракета обаче има и още един много престижен триумф, който идва срещу далеч по-именит опонент. Става въпрос за Роджър Федерер, когото Станойчев побеждава на Чаланджъра в Женева през 1998-а година.

Наглед не изглежда толкова впечатляващо да победиш 17-годишно момче, само че Маестрото към този момент оглавява световното подреждане при юношите и само седмица по-късно достига полуфиналите на ATP надпреварата в Тулуза, така че определено трябва да отдадем дължимото на нашия сънародник, чиято игра в онзи ден е недостижима за една от бъдещите легенди на спорта и Станойчев заслужено надделява с крайното 6:4 7:6.

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Резултати в сянка: Кои двама българи освен Григор са побеждавали Джокович и Федерер? Калоян Соколов
Теми:  
бгтенис | истории и анализи | любопитно | новак джокович | орлин станойчев | роджър федерер | тодор енев

Коментари





Следвайте ни в Facebook