РГ: Азаренка оцеля в 3-часов трилър; Квитова с първи успех на клей за сезона

от в 17:26 на 23.05.2022
Мартин Петков

Виктория Азаренка загатна потенциала си върху клея по време на WTA 1000 надпреварите в Мадрид и Рим, където допусна поражения в осминафиналите срещу младите Аманда Анисимова и Ига Швьонтек. През днешния ден двукратната шампионка от Шлема откри участието си на Ролан Гарос, където е бивша полуфиналистка, с двубой срещу Ана Богдан.

В хода на сблъсъка обратите се превърнаха в често срещано явление, като до голяма степен ключово влияние оказаха волята за победа и по-добрата игра в решителните моменти, за да може Вика да се поздрави с крайния успех след 6:7(7) 7:6(1) 6:2. Във втори кръг за двукратната шампионка от Шлема предстои да срещне Андреа Петкович.

Бившата първа ракета на света стартира силно, като преодоля брейкбол, за да наложи ритъма си в идните минути, което ѝ донесе внушителна преднина от два пробива. Световната номер 93 от своя страна нямаше никакво намерение да се предава и отговори с рибрейк, за да предизвика цяла вълна от пробиви, като неколкократно осуети опитите на белоруската състезателка да спечели частта на собствено подаване и след възстановяването на паритета, станахме свидетели на закономерен тайбрек. Дългият гейм ни предложи честа смяна на водачеството, като в даден момент Вика разполагаше с три последователни сетбола, но се пречупи и Богдан съумя да осъществи обрат, отмъквайки дебютния сет.

Във втората част Азаренка подобно на първата си осигури ранен пробив аванс, който за пореден път загуби след рибрейк и паритетът се запази. Румънката от своя страна не предприемаше излишни рискове и дочака своя момент в 11-тия гейм, за да реализира ключов пробив, който не съумя да затвърди, за да се стигне отново до решителната фаза от сета. В тайбрека белорускинята видимо си беше взела поуки от предишния загубен, като нито за миг не изпусна водачеството и изравни резултата в отделните части.

Двукратната шампионка от Шлема стартира ударно с брейк в откриващия гейм на решителния сет, което ѝ позволи да премахне напрежението от играта си. Впоследствие станахме свидетели на нова размяна на пробиви, ала този път печелившата бе Азаренка, като удвои предимството си, за да спечели след 2 часа и 58 минути на корта.

В един от ранните мачове за деня на корт №8 се изправиха двукратна полуфиналистка от турнира Петра Квитова и Ана Бондар. Чехкинята изпита затруднения на старта, но впоследствие набра скорост и спечели 11 от последните 13 гейма, за да триумфира след 7:6(0) 6:1. В идната фаза за носителката на две титли от Шлема предстои да срещне участващата с ,,уайлд кард" Дария Савил.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
РГ: Азаренка оцеля в 3-часов трилър; Квитова с първи успех на клей за сезона Мартин Петков
Теми:  
wta | ана богдан | виктория азаренка | петра квитова | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook