Фаворитката за титлата е аут: Крейчикова е на финал след триумф над шампионката от 2022-ра

от в 19:57 на 11.07.2024
Елеонора Александрова

Барбора Крейчикова е втората финалистка на Уимбълдън! Чехкинята шокира голямата фаворитка за титлата на "Свещената трева", а именно Елена Рибакина в драматичен трисетов сблъсък с резултат 3:6 6:4 6:4 за 2 часа и 9 минути игрово време и ще се бори за своята първа титла на трева в кариерата си, изправяйки се срещу Жасмин Паолини.

Срещата започна перфектно за фаворитката, която си осигури преднина от два пробива, възползвайки се от пасивната игра на бившата шампионка на Ролан Гарос. Рибакина си помагаше с характерните за нея мощни удари и с лекота взе аванс от 4:0 гейма. Крейчикова обаче започна да играе много по-освободено, което постави под напрежение бившата носителка на трофея. Това позволи на чехкинята да спечели три от следващите четири гейма и дори да спаси два сетбола при 5:2, един от който бе при неуспешен опит за смач на нейната съперничка. Въпреки миникризата на Рибакина, казахстанката съумя да затвори сета в своя полза.

31-вата поставена постепенно започваше да се адаптира към играта на казахстанката и да прави удари, с които сериозно затрудни фаворитката. Макар и световната номер 4 да разполагаше с по един брейкбол във всяко едно от подаванията на чехкинята, то по-нискоранкираната тенисистка показа силен характер и не бе готова да отстъпи лесно на световната номер 4.

Така, в цялата първа половина на втория сет, полуфиналистките успешно печелеха своите сервис геймове. При 3:2 обаче казахстанката допусна множество неточности, вследствие на пресилени отигравания и това позволи на Крейчикова да поведе с пробив. Вдъхновената чехкиня успешно запазваше преднината си, ала при 5:3 пропиля 5 сетбола, три от които дошли след двойна грешка, но тя все пак намери сили да изравни общия резултат и така да постави под още по-голямо напрежение Рибакина.

Двете тенисистки продължаваха да демонстрират високо ниво на игра при начален удар, което ни позволи да станем свидетели на равностойна финална част. В средата на сета, а именно при 3:3, Крейчикова успя да надиграе Рибакина, със серия от къси топки, и в крайна сметка реализира пробив. Макар и началото на следващия гейм да бе обещаващо за казахстанката, която поведе с 0:30, 31-вата поставена отново показа здрава психика и запази преднината си. Интрига до края на битката липсваше, а чехкинята отпразнува бурно един от най-големите успехи в кариерата си!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Фаворитката за титлата е аут: Крейчикова е на финал след триумф над шампионката от 2022-ра Елеонора Александрова
Теми:  
wta | барбора крейчикова | елена рибакина | Обзори | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook