Рим: Шаповалов срази миналогодишния полуфиналист; Фокина също прогресира напред

от в 18:56 на 09.05.2022
Владислав Риждов

Денис Шаповалов не се радва на кой знае какви успехи от началото на сезона на клей. До момента пристигането си в Рим канадецът бе участвал само в две надпревари на червено, в които беше постигнал едва една победа. На старта в италианската столица пък световният номер 16 трябваше да премери сили с миналогодишния полуфиналист Лоренцо Сонего. Срещата между двамата се превърна в истински трилър, а Шаповалов се поздрави с победата след тричасовата битка - 7:6(5) 3:6 6:3.

Местният любимец имаше инициативата в началните минути. Сонего откри сметката си със сервис гейм на нула, а след това наказа слабия старт на опонента си, за да си изгради аванс от 3:1. Италианецът се справяше чудесно със затвърждаването на преднината си и все повече се доближаваше до това да излезе напред в общия резултат, но в края показа признаци на спад в представянето си. Шаповалов притисна съперника си и пропусна цели седем брейк бола, като между тях отрази точка за сета, преди да изравни резултата. Така се стигна до тайбрек, в който 13-ят в схемата пръв се откъсна в точките, а до края не изпусна инициатива и откриващата част отиде срещу името му.

Вторият сет започна равностойно, като двамата показваха безгрешни изяви от линията за начален удар и в първите седем гейма бяхме свидетели на една единствена точка за пробив, която Сонего не успя да оползотври. Все пак подкрепян бързо от своите сънародници, италианецът се добра до така ценния брейк в края, след която категорично сложи край на частта.

Той обаче не успя да пренесе импулса в представянето си и в решителния сет. За сметка на това Шаповалов направи отличен старт, като загуби общо три точки в първите три гейма - 3:0. Канадецът продължи да доминира на корта и да се придържа към лидерската си позиция, която така и не бе поставяна под съмнение. Бившият член на топ 10 смълча пълните трибуни на корт Grandstand със сервис гейм на нула, който му подпечата победата.

В друг не по-малко интригуващ мач от днешната програма Алехандро Давидович Фокина имаше сериозни трудности срещу Иля Ивашка, но в крайна сметка устоя на натиска и нанесе трето поредно поражение на представителя на Беларус - 6:2 4:6 6:4.

Дебютният сет се развиваше отлично за финалиста от Монте Карло, който рано в двубоя взе преимущество пред съперника си, повеждайки с 4:1. Фокина скоро се доближи на гейм от успеха, а Ивашка все пак направи загубата си по-почетна, преди испанецът да се оттегли като лидер в отделните части.

Вторият сет започна положително за световния номер 50. Ивашка проби още първото подаване на Фокина и смело се устреми напред в резултата. Беларусинът увеличаваше аванса си с всеки изминал гейм, но бе пробит в самия край - 4:4. Той обаче бързо се мобилизира и отново си върна водачеството, а съдбата на мача щеше да се реши в пълния му формат.

Интригата изглеждаше, че ще липсва, когато в третия сет 29-ят в света навлезе в серия от три последователни гейма, която го изстреля напред с 5:2. Само че Ивашка съумя сериозно да скъси дистанцията между себе си и своя опонент, но силите му не достигнаха за нещо повече и така Фокина записа осмата си победа на червено през сезона.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Рим: Шаповалов срази миналогодишния полуфиналист; Фокина също прогресира напред Владислав Риждов
Теми:  
атп | денис шаповалов | лоренцо сонего | мастърс 1000 | обзор | тенис турнир в рим

Коментари





Следвайте ни в Facebook