Роден за величие: Синер отне мечтата на Фриц за американски триумф и е шампион на US Open!

от в 22:59 на 08.09.2024
Калоян Соколов

Яник Синер се превърна в първия италиански тенисист спечелил трофея от US Open! Световният номер едно смълча публиката на "Артър Аш", надделявайки над местния любимец Тейлър Фриц и така спечели своята втора титла от Големия шлем. Италианецът повтори стореното от Арина Сабаленка, която също трумфира на турнирите в Синсинати и Ню Йорк, а а днешната му победа беше шеста поредна във финали.

Самият финал не предложи особено голяма интрига и от самото начало се видя, че топ поставеният е много по-добрия играч на корта, което доведе до заслужен триумф в последователни сетове за него - 6:3 6:4 7:5 за 2 часа и 17 минути игрово време. Така 23-годишният тенисист ще прибави 3 милиона и 600 хиляди щатски долара към банковата си сметка, а освен това ще има над 4000 точки преднина пред втория в световната ранглиста.

Фриц показа нерви в началото на своя дебютен финал в Големия шлем и това веднага беше забелязано от световния номер едно, който действаше като добре смазана машина и проби още в първи гейм. Италианецът продължаваше да играе абсолютно безпогрешен тенис и впоследствие затвърди аванса си с лекота, а местният любимец изглеждаше напълно безпомощен на корта.

Постепенно 12-ият поставен демонстрира мощта на своя тенис и започна да намира константно линиите. Ударите на американеца намираха все по-често линиите, а той напълно издържаше на високото темпо в разиграванията на фаворита и заслужено обърна резултата до 3:2 в своя полза.

Оттам насетне обаче Синер тотално пое контрола над събитията на корта, докато по-нискоранкираният играч имаше сериозни трудности да достига до ударите на съперника си, който не спираше да го движи от ъгъл в ъгъл. Отчаяните опити за контра действия на Фриц не се увенчаваха с успех и той не взе нито гейм повече до края на сета.

Втората част се превърна в същински сервис мастърклас на двамата тенисисти, които в първите осем гейма само веднъж дадоха по повече от точка на посрещача. Напрежението обаче завладя бившия шампион в Индиън Уелс, когато той трябваш да подава за оставане в сета и той се оказа догонващ с 15:40, а южнотиролецът грабна още първата си възможност чрез мълниеносна бекхенд права, като фаворитът не загуби нито точка на първи начален удар за целия сет и беше допуснал само една непредизвикана грешка.

Третата част стартира оптимистично за някогашния представител на топ 5, който имаше на разположение 3 поредни брейбола в откриващото подаване на опонента си, но шампионът от Аустрелиън Оупън не трепна и направи поредна важна крачка към трофея. Фриц беше сериозно притиснат до стената в шестия гейм, когато беше изправен пред две точки за пробив, само че местният любимец не трепна и изравни за 3:3.

Това вдъхнови сериозно световния номер 12 и го видяхме най-после смело да пуска ръката. Уинърите от ракетата на изоставащия в резултата заваляха, като той спечели страхотно разиграване в близост до мрежата, което вдигна публиката на крака.

Моментът в мача изцяло се обърна и геймовете станаха 5:3 в полза на американеца и наглед ни чакаше да гледам още много тенис, но за пореден път пропукването на Фриц дойде в най-неподходящия момент, докато Синер остана непоколебим и сложи точка на спора, печелейки 4 поредни гейма, за да се превърне в тазгодишния крал на Ню Йорк!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Роден за величие: Синер отне мечтата на Фриц за американски триумф и е шампион на US Open! Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2024 | Обзори | тейлър фриц | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook