Роджър Федерер: "2019 беше страхотна, победих Надал и Джокович"

от в 18:50 на 23.12.2019
Петър Колев


За Роджър Федерер възрастта е просто число, както той самият го доказа за пореден път през сезон 2019. Роден през 1981 г. в Базел, Швейцария, Маестрото е един от най-възрастните тенисисти в Тура, играейки със завидна лекота и огромно желание за успехи.



На 38 години Федерер завършва 2019 г. като №3 в световната ранглиста, оставяйки пред себе си само Новак Джокович и Рафаел Надал и задържайки зад себе си всички млади надежди на спорта. 38-годишният швейцарец беше и на сантиметри от завоюване на рекордна 21-ва титла от Големия Шлем.

Image result for wimbledon 2019 federer

След втора поредна титла на Хопмън Къп в тандем с Белинда Бенчич, Федерер отпада още в четвъртия кръг на Откритото първенство на Австралия от младата надежда на Гърция - Стефанос Циципас, като по този начин не успява да защити единствения турнир от Големия Шлем, който беше спечелил през 2018 г. Разочарованието на Маестрото обаче бива заменено от титла №100 в Дубай, финал в Индиън Уелс и титла №101 в Маями. По този начин швейцарецът бива само на един мач разстояние от завоюване на Слънчевия Дубъл на 38-годишна възраст.

След като за последен път беше играл мачове на клей през 2016 г., Федерер се завръща на червената настилка през 2019 г. с победи срещу Гаске и Монфис в Мадрид, както и срещу Соуса и Чорич в Рим. По-впечатляващо е представянето му на Ролан Гарос, където, побеждавайки Стан Вавринка, швейцарецът достига 1/2-финалите на турнира, където бива спрян от Рафаел Надал.

Image result for roland garros 2019 federer

След като завоюва своята 10-та титла в Хале, Федерер си връща за загубата в Париж на 1/2-финалите на Уимбълдън, побеждавайки испанеца в 4 сета. След 4 часа и 57 минути фантастичен тенис на Централния корт на All England Club и две пропуснати шампионски точки, Новак Джокович съумява да обърне 38-годишния Федерер в един от мачовете на десетилетието.

Федерер завършва сезон 2019 с четвърта титла за сезона в родния си град Базел и с класиране на 1/2-финалите на Nitto ATP Finals за рекорден 16-ти път от 17 участия, побеждавайки безапелационно Новак Джокович в груповата фаза. За сезон 2020 Федерер си пожелава титла от Големия Шлем, да не се контузва и да остане конкурентен на своите противници на голямата сцена.


Ако мога да се прибера вкъщи с голяма титла като Уимбълдън, US Open или Australian Open или пък със златен медал от Олимпиадата, би било невероятно. Очевидно, бих желал да спечеля титла от Шлема отново след сезона, който имах и в който играх добре и се чувствах добре психически.

През 2019 г. нямах почти никакви оплаквания, свързани със здравето ми - нещо малко на US Open, нещо малко тук и там, но нищо сериозно, от което мога да се притеснявам. През сезона имах няколко страхотни победи, включително срещу Новак на Финалния Мастърс и срещу Рафа на Уимбълдън, предложих добър тенис и единственото нещо, което ми липсваше е титла от Големия Шлем. Искам да променя това през 2020 г., така че с моя отбор отново трябва да се разпишем на голямата сцена.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Роджър Федерер: "2019 беше страхотна, победих Надал и Джокович" Петър Колев

Коментари





Следвайте ни в Facebook