Родните ни тенисисти се прибраха в България и разказаха за преживяванията си

от в 12:49 на 12.01.2020
Диана Андреева


Родните ни тенисисти Димитър Кузманов, Александър Лазаров и Адриан Андреев най-после успяха да се завърнат на територията на България след участието си на ATP Cup в Австралия през тази седмица. Тримата трябваше да пристигнат вчера следобяд, но самолетът им от Дубай до София не е излетял и затова те се прибраха в ранните часове на днешния ден с нискотарифен полет. Лазаров и Андреев срещнаха трудности и на отиване към Сидни, когато забавянето им бе повече от 24 часа. Ето какво казаха момчетата, минути след като кацнаха:



“Радваме се, че отново сме си в България и вече можем спокойно да се насладим на емоциите от турнира”, каза Мико Кузманов.

“Беше много вълнуващо. След първата победа над Великобритания почти не спахме, аз лично въобще не успях. Това беше невероятно преживяване. Само 24 държави участват в ATP Cup и ние да бъдем част от тях - това е нещо страхотно”, добави Александър Лазаров.

“Няма тъга. След злополучното развитие в групата си казахме, че трябва да бъдем и малко реалисти. Съжаляваме, че не продължихме напред, но все пак сме девети в света в един от най-конкурентните спортове. С времето ще си дадем сметка какво постигнахме. Радваме се, че за две седмици успяхме да допринесем за повдигането на българския дух. Разбрахме, че хората са следили и са се вълнували от нас”, каза още Мико, който специално благодари на капитана на България за купа “Дейвис” Тодор Енев.



“Показахме на света, че можем. Никой от нас не е достигнал лимита на възможностите си. Сплотихме се и занапред ще си помагаме много”, добави Лазаров.

“Такива емоции не съм преживявал никога. Да видиш твоите съотборници да печелят срещу такива отбори е нещо невероятно”, каза от своя страна Адриан Андреев.

“Никога не бях играл двойки с Григор и като разбрах, че ще излезнем заедно на корта първата ми мисъл беше да не се изложа. Гледал съм Джейми Мъри и съм му се възхищавал. Но чудото се случи, никой не е очакваше да спечелим. Мачът ни беше определен като един от най-добрите. Това е признание, което няма да забравя”, коментира Лазаров.



“Научихме много от Григор. Той е изключителен професионалист. Минал е по този път. Даваше ни ценни съвети, които всеки от нас може да използва в собствената си кариера. С такъв човек до теб израстваш бързо и на тренировки, и на мачовете”, обясни Лазаров, а Андреев обобщи - “начина по който работи, концентрацията, увереността на корта, невероятно е”.

Беше засегната и темата за анонимния текст срещу федерацията по тенис, който стана хит в интернет, след като беше споделен десетки хиляди пъти.

“Ако не се беше появило това, все едно не сме българи. Цял живот ще ни съпътстват такива неща. Не разбирам защо някои хора се фиксират върху това кой какво е поел, платил, изкарал, а не се отчита факта, че сме девети в света. Вместо да се правят интриги, по-важното е, че сега сме тук и си говорим и за по-приятни неща. С какво е по-добре да бъде запомнен престоят ни там? Вариантите са два - с успехите ни или с обсъждане на финансовите аспекти. Всеки си преценява сам”, каза по темата Лазаров.



“Да играеш с националната фланелка е най-уникалното чувство. Тенисът е индивидуален спорт и сме малко лишени от това усещане, но е несравнимо. Много съм щастлив и от подкрепата на българите в Австралия. Оставихме сърцето и душата си на корта и сме удовлетворени. Всеки от нас израсна и като личност, не просто като тенисисти. Аз лично изживях мечтата си. Надявам се това да е едно ново начало. Тепърва ще си даваме сметка какво постигнахме”, допълни Кузманов.

“Със сигурност това участие ще ни даде тласък в индивидуалните кариери. Показахме от много висока трибуна, че имаме качествата. В тениса всичко е индивидуално. Понякога пътят до първите 200 или 100 е много тежък. Може да играеш добър тенис и без да си толкова нагоре в ранглистата”, каза още Мико, който ще има нужда от малко спокойствие, за да осъзнае постигнатото в Австралия”, завърши Кузманов.



Преди да напуснат летището, момчетата споделиха за предстоящата си програмата. Втората ни ракета - Кузманов, ще тренира в София и Барселона следващити три седмици, а по-късно ще вземи участие в няколко надпревари, преди двубоя от купа Дейвис срещу Коста Рика. Адриан Андреев ще играе на няколко турнира в САЩ, а Лазаров все още няма яснота за графика си.

Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Родните ни тенисисти се прибраха в България и разказаха за преживяванията си Диана Андреева

Коментари





Следвайте ни в Facebook