Роджър Федерер - 2020 ли ще е последният сезон за великия тенисист?

от в 10:41 на 24.01.2020
Владмир Босев

Когато заговорим за тенис, има едно име, което всеки познава - Роджър Федерер. Тенесистът от Базел официално може да се смята за легенда и едва ли има човек, който може да забрави неговите рекорди. Преди 8 години успя да подобри рекорда на Пийт Сампрас с цели 287 седмици на върха. Подобни спортни постижения са рядкост, но самият Федерер чупи своя собствен рекорд няколко пъти и през 2018 година вече може да се похвали с цели 310 седмици на върха. Количеството трофеи също не може да бъде пропуснато - атлетът има 20 титли от четирите турнира на Големия шлем.

Светът на тениса се разделя на два лагера - Роджър Федерер и Андре Агаси. Без значение на кого симпатизирате, другият никога не може да бъде пропуснат. Миналата година успя да спечели своята юбилейна 100-на титла в Дубай, с което се превръща в един от най-успешните атлети в този спорт. Дългият път до подобни успехи е труден, болезнен и понякога пълен с контузии. Според някои критици именно контузия беше в основата на първата картотекирана загуба от Григор Димитров, при това след редица срещи. Последните няколко години също забавиха чупенето на собствени рекорди.

Практически Федерер вече играе срещу самия себе си и се опитва да разбере колко още сили има в себе си. Един поглед към кортовете ще покаже, че шведът няма абсолютно нищо, което трябва да доказва повече на своите фенове. Фактът, че той може да предсказва толкова добре пулсът на играта го доказва. И въпреки това не трябва да забравяме, че 38-те години наистина са предизвикателство за всеки динамичен спорт. В колкото и добра форма да е Федерер, всеки следващ мач ще бъде болезнено преживяване. И точно тук се задава един от най-важните въпроси: кога Федере ще се пенсионира?

Макар и мнозина да очакват това решение много скоро, самият Роджър сподели в края на миналата година, че още не му е дошло времето. Ако вярваме на думите му, най-добрият на корта не се чувства достатъчно изморен и още дълго време ще тормози младоците. Не може да се допуска, че играе за пари, само от тенис турнирите е изкарал повече от 120 милиона, а това изобщо не включва рекламите, допълнителните договори и другите спонсорства. Последните валят най-вероятно всеки ден.

Причината е съвсем различна - един живот инвестиран в този спорт доказва, че Федерер просто обича играта. Всеки човек с подобна инвестиция (приблизително цяла спортна кариера) не може да направи тази жертва и един ден да остави всичко, за да се нарече пенсионер. Макар и богат, шведът просто обича играта и ще печели колкото се може повече. Това спортно пристрастяване е нелечима диагноза. Какви все пак са шансовете за приключване със спортната кариера? Отговорът се крие в една дума - контузии. Почитателите на Федерер най-вероятно могат да видят как се променя стила на игра. Може да получите допълнителна информация и анализ за представянето на шведа и дори да правите залози за бъдещите му мачове в winbet мобилната версия на букмейкъра.

Друг фактор може да бъдат младите таланти, които отдавна искат парче от шампиона. Дори и да не си го признава, Роджър е потенциална мишена на всеки разплакан младок с ракета. Изградената крепост на Федерер може да рухне много бързо и мнозина искат да бъдат палачите му. Спомняте си срещата между Кличко и Джошуа. Статистиката също не е в негова полза, преди две години световните медии бяха в шок, че номер 175 в класацията успя да победи царят.

Говорим разбира се за Танаси Кокинакис. Друг фактор е, че всеки спорт се променя. Футболът има нова динамика, баскетболът също се радва на драстични промени в стратегията, боксът става по-динамичен и не можем да вярваме, че тенисът ще остане на същото ниво. Роджър Федерер знае много добре каква е истината - не е вечен и не може да издържи на това напрежение още дълго. Колко точно му остава? Изникват слухове, че неговата пенсия предстои тази година. Ако трябва да бъдем честни и оптимистични, Федерер най-вероятно ще иска да напусне играта на 40 години, но това също е оптимистичната прогноза. Никой не знае колко точно гориво е останало в резервоара.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Роджър Федерер - 2020 ли ще е последният сезон за великия тенисист? Владмир Босев

Коментари





Следвайте ни в Facebook