Роджър Федерер срещу Марин Чилич - анализи, очаквания и коефициенти

от в 14:21 на 03.06.2021
Калоян Соколов

Роджър Федерер направи завръщането си в Големия шлем, след като нямаше двубой на това ниво надпревари от над 500 дни насам. Маестрото обаче показа, че далеч не е забравил как се играе на подобна сцена и записа категорична победа на старта на Ролан Гарос над Денис Истомин, само че сега го очаква едно наглед далеч по-тежко изпитание, а именно Марин Чилич.

Бившият шампион от Шлема също е много далеч от върховата си кондиция и е на път да напусне световния топ 50, като през миналия сезон за пръв път през кариерата си не достигна до нито един четвъртфинал на ниво ATP. Федерер пък тепърва се завръща след операцията на коляното си и няма никаква игрова практика, така че ни очаква един мач изпълнен с неизвестни, между двама първокласни тенисисти, които обаче към момента търсят път обратно към обичайното си ниво на игра.

Съперничество

Хърватинът и швейцарецът са играли помежду си цели десет пъти, а преднината в преките двубои на бившия номер едно е стряскаща - 9:1 успеха. Те обаче никога не са се срещали в толкова ранен етап от турнир и ще се изправят един срещу друг едва за втори път на клей. При предния такъв случай победата идва в два сета за Федерер, докато единственият триумф на Чилич е постигнат на Откритото първенство на САЩ, когато балканецът впоследствие завоюва титлата.

Последният им двубой е с давност от три години и негова сцена става "Род Лейвър Арена", което недвусмислено ни показва, че става дума за финала на Аустрелиън Оупън през 2018-а. Това само разкрива колко много време е минало оттогава, тъй като сега срещата ще се проведе в самото начало на втората надпревара от Големия шлем за годината.

Какви са предимствата на Чилич?

На всички е ясно, че Марин Чилич вече не буди този респект като опонент и множество играчи вече вярват във възможностите си срещу него. Така например световният номер 47 допусна скорошни поражения от тийнейджърите Йонас Форейтек и Доминик Щрикер, които по това време бяха извън топ 250.

Самият Чилич признава колко неуверен се чувства от слабите си резултати и това пречи сериозно на играта му. Хърватинът често показва силен тенис за определени периоди от мачовете си, ала допуска сериозни спадове в критичните моменти и по този начин бламира шансовете си за победа. При стила на балканеца няма място за колебания, защото той винаги насочва топката в близост до линиите, а това е невъзможно за изпълнение, когато ръката ти е неуверена.

Началният удар на Марин също бе едно вездесъщо оръжие в миналото, докато сега е значително омекнал и двойните грешки не са рядкост. Горан Иванишевич бе извел подаването на сънародника си до изключително високи стандарти, но сервис геймовете на 32-годишния играч са вече много повече битка, отколкото рутинна задача.

Няма как да не отбележим, че хърватинът не се чувства уверен върху червената настилка, само че натрупа много повече срещи спрямо днешния си опонент и дори бе полуфиналист в Ещорил. Чилич е от типа състезатели, които могат да отнемат инициативата от Федерер и да го накарат да тича, а Маестрото ясно показа как движението му все още е далеч от образцово.

Също така високото темпо на игра, което налага балканецът ще предложи на швейцареца един съвсем нов ребус за решаване спрямо предишния му двубой, където всяка една точка зависеше изцяло от него. Бившият номер три трябва да изкара съперника от зоната му на комфорт и да тества максимално физическото му състояние, удължавайки възможно най-много размените от дъното на корта.

Чилич освен това е много гъвкав за близо двуметровия си ръст и 20-кратният шампион от Шлема няма да може да завършва точките с такава лекота, а това определено ще се яви проблем за него, защото ритъмът при завършващия удар досега му убягва и опитният хърватин може да изтиска сериозно количество грешки от Маестрото.

Как Федерер може да неутрализра тези обстоятелства?

Това определено се очертава като първи сериозен изпит за Федерер и самият той го знае, което вероятно ще ни накара да го видим в едно съвсем друго амплоа и да повиши нивото си, както неведнъж е правил през годините си. Въпросът е докъде в момента достигат лимитите на родения в Базел тенисист. Голямото предимство за Роджър отново ще се крие в невероятната му способност да чете играта и да се нагажда според противника.

Безспорно Чилич има предимството при линейната скорост на ударите, ала швейцарецът разполага с много по-голяма вариативност и непоколебим начален удар. Балканецът категорично не е сред най-разнообразните тенисисти и изпитва трудност при резките смени на темпото, което е абсолютен специалитет на Федерер. Ниските слайсове от ракетата на ветерана биха могли да създадат сериозни колебания на непоставения играч, а изненадващите къси топки са друг ценен коз в ръкава на световния номер 8.

Швейцарецът просто трябва да съумее да осъществи силен старт, показвайки на съперника как просто няма да има шансове срещу него. Хърватинът е силно зависим от моментното си психологическо състояние и по този начин може да бъде лесно пречупен. Надуши ли пробойни обаче, то Чилич става като една добре смазана машина и за Федерер ще предстоят тежки мигове на корта.

Очаквания и коефициенти

Моите лични очаквания са за един сравнително равностоен сблъсък, в който историята между двамата в крайна сметка ще натежи и успехът ще бъде на страната на Роджър Федерер, който тепърва навлиза в ритъм, докато кризата при Чилич сякаш е по-скоро константно явление.

Букмейкърите също определят Маестрото за фаворит, предлагайки ставка от 1.33 за негов краен успех, а шансовете на хърватина се котират на 3.25, макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, като се надявам да стане свидетели на качествен тенис сблъсък, като срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Роджър Федерер срещу Марин Чилич - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализи | марин чилич | роджър федерер | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook