Тенис ренесанс: Гофен и Чилич напомниха за класата си и са в третия кръг на РГ!

от в 19:22 на 26.05.2022
Владислав Риждов

Клей сезонът до момента се развива успешно за Давид Гофен. Белгиецът започна участието си на Ролан Гарос с успех в четири сета срещу младия чех Иржи Лехечка, за да се класира за втория кръг в Париж. Днес шампионът от Маракеш отново загуби сет, но след това изигра три отлични части, надделявайки над Франсис Тиафо с крайното 3:6 7:6(1) 6:2 6:4.

Откриващият сет се развиваше отлично за поставения под номер 24 американец. Тиафо показа солиден тенис във всеки един аспект на корта и това му позволи бързо да си изгради преимущество пред своя съперник. Тиафо се възползва от колебанията на Гофен, за да поведе с 4:1, а от този момент насетне нямаше проблеми да опази иначе крехкия си аванс от пробив, проправяйки си с лекота път към успеха в първата част.

Реакцията от страна на Гофен не закъсня и той спечели осем от първите девет точки след подновяването на играта, като по този начин пое лидерството. Белгиецът продължи с уверените си действия и се доближи до изравняването на общия резултат, но загуба на концентрация в края му коства преднината, а в крайна сметка това доведе до тайбрек. В него обаче световният номер 48 бе доминиращата фигура и все пак възстанови равенството, давайки само точка на Тиафо.

В последвалите две части бившият номер 7 продължи да бъде по-добрият от двамата на корта. Ретурите на Гофен заработиха изключително добре в негова полза и с тях той оставяше опонента си без реакция. Така в третия сет след няколко заплетени подавания, непоставеният състезател направи серия от четири поредни гейма, с които обърна изцяло развитието на мача. Четвъртата част пък, също както втората, беше равностойна, почти никакви предпоставки който и да е от двамата да предаде своя сервис. Това обаче се случи в самия финал на частта, когато Гофен пречупи американския си колега, преди окончателно да оформи крайната си победа.

Мястото си в трети кръг на надпреварата подпечата и Марин Чилич, който подобно на Гофен, също трябваше да прави обрат в мача си срещу Мартон Фучович. Хърватинът загуби първия сет, но впоследствие подчини съперника си във всяка една от частите и гледа уверено към следващата фаза - 4:6 6:4 6:2 6:3.

Фучович не се намира в добър период и допусна ранни отпадания на Мастърсите в Мадрид и Рим. Днес обаче унгарецът започна силно и по-добрите ситуации бяха на неговата сметка, само че той не успя да поведе рано в резултата. Въпреки това 57-ят в света продължи да се представя безупречно и скоро брейкът беше факт, а с него дойде и успешният завършек на първата част.

Оттам нататък обаче Чилич се мобилизира и постепенно успя да намери верния ритъм. Бившият шампион от Шлема се нуждаеше от само един пробив, за да изравни общия резултат, а в последните наложи трайна доминация, която нито за момент не беше поставяна под въпросителна от страна на Фучович, и така опитният балканец прогресира напред.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тенис ренесанс: Гофен и Чилич напомниха за класата си и са в третия кръг на РГ! Владислав Риждов
Теми:  
атп | давид гофен | марин чилич | Обзори | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook