Рубльов изгуби контрол над емоциите си, но се събра и надви Джере за успешно начало в Париж

от в 21:19 на 28.05.2023
Мартин Петков

Андрей Рубльов се превърна в поредният фаворит за титлата на Ролан Гарос, който през днешния ден откри победоносно участието си във втория турнир от Големия шлем за сезона. Руснакът, който по-рано през годината се поздрави с дебютната си Мастърс 1000 титла на състезанието в Монте Карло, днес срещна трудности, но надделя над клей специалиста Ласло Джере - 6:1 3:6 6:4 6:4. По този начин световният номер 7 се класира за втория етап в Париж, където му предстои да премери сили с победителя от сблъсъка на домакинските представители между Артур Казо и Корентен Муте.

Още от самото начало на двубоя московчанинът успя да наложи своя стил на игра и беше крайно агресивен в атакуващ план, основавайки се на мощта в ударите си от основната линия. Сърбинът от своя страна не съумя да предостави нужния отпор, за да устои на натиска на седмия поставен, при което Рубльов необезпокоявано записа откриващия сет на сметката си.

На старта на втората част фаворитът продължи започнатото и спечели общо своя шести пореден гейм в мача, за да пробие, докато балканецът видимо изпитваше неразположение от физическо естество и на два пъти взе медицински таймаут. Именно обаче интервенциите с лекаря на корта изиграха ключова роля за позицията в срещата на Джере, който постепенно с течение на времето подобри значително състоянието си и не просто навакса пасива от брейк, а дори взе всичко в свои ръце и рискът му да вдигне агресията в отиграванията си беше оправдан, след като той за втори път отмъкна подаването на седмия поставен и възстанови равенството в общия резултат на сблъсъка.

Силните минути за сърбина бяха пренесени и в началото на третата част, когато световният номер 57 нагледно разполагаше с лидерската позиция при размените от основната линия, при които доминираше, и на бърза ръка се сдоби с преднина от пробив, която затвърди след спасена точка за рибрейк, а Рубльов изцяло загуби контрол над своите емоции в следващите минути беше същинско кълбо от нерви, като ракетата му пострада неколкократно.

Впоследствие сигналната лампа светна за шампиона от Монте Карло, който взе решение да спре да разчита на грубата мощ в ударите си за сметка на точността, като тази му промяна в тактически план постави основните на неговия своеобразен обрат в резултата и той спечели шест от следващите седем гейма, за да се поздрави с успеха в сета.

Оттам насетне руснакът видимо придоби искания ритъм в представянето си, като беше на само точка разстояние от това да потегли с ранен брейк в четвъртата част, ала Джере все пак демонстрира, че не е готов да се предаде и отстоя подаването си. Въпреки това, то разликата в класите беше нагледна и скоропостижно стана факт в цифрово съотношение, след като Рубльов проби и повече не погледна назад, като нямаше затруднения да сложи точка на спора.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Рубльов изгуби контрол над емоциите си, но се събра и надви Джере за успешно начало в Париж Мартин Петков
Теми:  
atp | андрей рубльов | ласло джере | Обзори | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook