Рубльов за Уимбълдън: Искахме да покажем, че няма война в тениса, но не бяхме чути

от в 12:58 на 19.07.2022
Калоян Соколов

Тазгодишното издание на Уимбълдън беше доста по-различно от досегашните такива на най-стария тенис турнир, след като от надпреварата забраниха на всички състезатели от Русия и Беларус да вземат участие върху "свещената трева" заради руската инвазия в Украйна. Това пък доведе до мигновена реакция от страна на АТР, WTA и ITF, които решиха при това положение да не присъждат точки на участниците, а по този начин предизвикаха негативно отношение от страна на редица тенисисти, които нямаха да право да защитят завоюваните през 2021-а точки.

Безспорно големите липсващи имена в мъжката схема бяха Андрей Рубльов и Даниил Медведев, като самият Рубльов не се поколеба да застане открито срещу решението на британците и се изказа крайно критично за тяхното отношение спрямо руските състезатели:

"Предложихме множество решения, които щяха да бъдат полезни от дипломатическа гледна точка. Всеки от нас имаше желание да играе на смесени двойки с украинска тенисистка и бяхме готови да не участваме в евентуално награждаване, ако някой от нас достигне до финала. Искахме да използваме платформата на турнира, за да покажем, че в тениса няма никаква война. Това беше най-важното. Никой обаче не искаше да ни чуе и постоянно ни се обясняваше, че нашите успехи биха били изпозлвани за руска пропаганда от правителството на нашата страна.

Нямаше как да не бъда ядосан от наложените санкции. Трудя се цяла година, за мога да играя точно на надпреварите от Големия шлем и изведъж всичко вложено става напълно безсмислено, защото нямам право да върша работата си. Исках да предам правилните послания на корта, само че никой от организаторите не се вълнуваше от това и единствено съществуваше варианта да сменя гражданството си, ако искам да играя. Може и да да се наложи да го направя, ако ни изключат от всички възможно състезания, тъй като само така ще имам шанс да продължа тенис кариерата си" - споделя световният номер 8.

Източник: Tennishead

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Рубльов за Уимбълдън: Искахме да покажем, че няма война в тениса, но не бяхме чути Калоян Соколов
Теми:  
atp | андрей рубльов | интервюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook