Руне: Ако нещо работи срещу Джокович, то ще е така срещу всеки; целя се в титла от Шлема

от в 10:13 на 18.05.2023
Калоян Соколов

Холгер Руне доказа, че победата му над Новак Джокович на финала на Мастърса в Париж е била всичко друго, но не и случайност, като надигра за втори пореден път световния номер едно в надпревара от тази категория и по този начин се класира за полуфиналите в Рим. Младокът изглежда устремен към втория си Мастърс финал на червени кортове през сезона, което определено го поставя сред фаворитите на Ролан Гарос, а ето какво сподели самият 20-годишен състезател за страхотния си успех над Джокович и предстоящата надпревара в Париж:

Холгер, днес победи 6-кратен шампион! Би трябвало да си много щастлив с представянето си?

- Чувствам се много добре. Беше страхотен мач. Започнах изключително силно и го поставих под напрежение, но той подобри играта си във втория сет и ролите се обърнаха. Впоследствие дойде дъждът, което усложни нещата, но съумях да намеря тениса си от началото на мача, когато отново излязох на корта и продължих напред. Това беше от значение днес.

Побеждаваш Джокович за втори пореден път. Смяташ ли, че нещо конкретно в твоята игра му създава проблеми?

- Надявам се. Опитвам се да направя нещата трудни за него и вече два пъти съумях да го сторя, но и той прави задачата ми много тежка. Винаги е страхотна битка, когато се изправим един срещу друг. Харесва ми да играя с него, защото е огромно предизвикателство и мога ясно да видя къде трябва да се подобрявам. Ако нещо обаче работи срещу Новак, то ще работи срещу всеки и съм много щастлив с победата.

Вече изглеждаш като един от фаворитите за Ролан Гарос с оглед на представянето ти през клей сезона. Виждаш ли се по този начин?

- Все още си мисля, че ако Надал участва, то Рафа и Новак си остават големите фаворите, а не бива да забравяме Алкарас и Синер. Доста момчета се представиха силно по време на клей сезона и определено виждам схемата по-отворена спрямо предишни години, което прави нещата по-интересни и забавни. Тепърва предстои да видим. Аз ще се боря във всеки един свой мач.

В предишния кръг загуби сет от Попирин, което изглежда странно с оглед на днешната ти победа над Новак. Как си го обясняваш и изцяло на ментално ниво ли е това?

- Това са два много различни двубоя. Попирин има много мощен сервис и за мен беше изключително трудно да го пробия във втория сет. Поведох с 0:40 в един от геймовете му, но той вкара три поредни начални удара със скорост от над 220 километра в час и нямах особени шансове. Днес пък просто бях наистина отличо подготвен и изпълних перфектно тактиката, която беше подготвена от моя екип. Доволен съм, че останах спокоен и играх наистина добре във важните моменти.

В началото на кариерата си каза, че можеш да спечелиш повече титли от Надал на Ролан Гарос? Още ли мислиш така?

- Питаха ме същото нещо преди няколко дни. Първо ще трябва да започна с една титла и после ще видим. Целта ми тази година е да спечеля трофей от Големия шлем. Надявам се да постигна това още на Ролан Гарос, но ако това не се случи, то се надявам да успея да го сторя на останалите две "мейджър" състезания.

Някои те определят като "лошото момче" на тениса. Как приемаш този етикет?

- Не се виждам като лошо момче. Просто играя с много голяма страст на корта и мисля, че много други тенисисти го правят, така че не виждам защо това да е нещо лошо. Чупенето на ракети може се счита за поведение на "лошо момче", а аз никога в живота си не съм чупил ракета по време на мач. Днес имах някои спорове със съдията за един отпечатък, но накрая се оказах прав, така че не знам.

Говорейки за отпечатъка, то нетърпелив ли си за скорошна смяна на лайнсмените с електронна система?

- Всъщност нямам нищо против лайнсмените, които почти винаги са изключително точни. За да спра играта, то трябва да съм на 100 процента сигурен, че дадена топка е в аут и сами видяхте, че съм прав. Това е решение на главния съдия и напоследък има много случаи, в които Мохамед Лаяни допуска грешки. Чух, че е имало подобна ситуация и в мача на Анди Мъри. Тук важното е как разчиташ отпечатъка и очевидно Мохамед не се справя добре с тази задача понякога.

Извика физиотерапевта в края на втория сет. Опитваше се да се концентрираш отново след спора със съдията или беше реален проблем?

- Усетих нещо в дясното коляно, когато се опитвах да натисна с форхенда си. Работя всеки ден с физиотерапевт, само че се опитвам да не показвам болка на корта, защото това е признак на слабост. Тепърва ми предстои процедура, като преди малко взех болкоуспокояващо и засега всичко е наред.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Руне: Ако нещо работи срещу Джокович, то ще е така срещу всеки; целя се в титла от Шлема Калоян Соколов
Теми:  
atp | интервюта | новак джокович | Пресконференции | рим | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook