Руне се поправи с бърз триумф над изненадата на турнира и оформи зрелище със Зверев в Париж

от в 00:11 на 02.06.2024
Елеонора Александрова

Холгер Руне трябваше да сътвори истински подвиг във втория кръг, когато изоставаше с 0:5 в решителния тайбрек от петия сет срещу Флавио Коболи, но волята на датчанина му помогна да се сдобие с втори живот в турнира и той се възпозлва пълноценно от този факт. Днес 2-кратният 1/4-финалист изпита трудности срещу "щастливия губещ" Йозеф Ковалик и с резултат 7:5 6:1 7:6(2) надигра изненадата на турнира и така оформи суперсблъсък с Александър Зверев на 1/8 финалите.

Словакът показа, че зад обратът му от 0:2 сета над Карен Хачанов няма нищо случайно, следвайки темпото на представителя на топ 15 в хода на почти целия първи сет. Това ни позволи да станем свидетели на равностойна и висококачествена игра от страна на двамата тенисисти. При 6:5 обаче напрежението срути Ковалик, което позволи на Руне да реализира пробив на 0 и по този начин да поведе в резултата в сетовете.

Злощастният, за световния номер 145, край на първата част се отрази на представянето му във втория сет Той бе бледа сянка на себе си, в сравнение с началото на двубоя, докато играта на бившият номер 4 ставаше все по-агресивна.

Това позволи на фаворита да бъде доминантната фигура в почти целия сет, като единственият проблясък на представителя на Словакия бе при 3:1, когато разполагаше с три брейкпойнта, от които обаче не се възползва. Така Руне загуби едва един гейм по време на частта и бе на само сет от епиката със Зверев.

Ковалик изглеждаше изморен и негативно повлиян от събитията в предходните две части и продължаваше да ниже грешка след грешка, за сметка на фаворита, който показваше част от най-добрия си тенис, като Руне реализира пробив при 2:1 и изглеждаше готов да затвори срещата.

Точно тогава обаче аутсайдерът започна да играе освободено, а спокойствието, появило се в този момент му помогна да си възвърне ритъма си на игра и да бъде изцяло конкурентен на именития си опонент. Въпреки задоволителните знаци за "щастливия губещ", Руне бе на друго мнение и след драматичен девети гейм си върна контрола с брейк в този момент. Точно, когато датчанинът трябваше да сервира за мача, неочаквано напрежението обвзе младия тенисист, което остави Ковалик в играта.

Следваха минути, в които двамата играха на най-високото си равнище, знаейки, че това може да е повратната точка за развитието на мача. Резултатът от това бе решителен тайбрек. Дългият гейм започна обещаващо за аутсайдера на двубоя, който бе конкурентен на фаворита до 2:2, ала след това Руне показа защо умее да показва най-доброто от себе си именно в моменти, като този и печелейки следващите 5 точки затвърди успеха си и мястото в 4-ия кръг.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Руне се поправи с бърз триумф над изненадата на турнира и оформи зрелище със Зверев в Париж Елеонора Александрова
Теми:  
atp | Йозеф Ковалик | Обзори | ролан гарос | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook