Руне срещна неочаква съпротива, но избегна съдбата на Медведев и продължава напред в Париж

от в 20:07 на 30.05.2023
Мартин Петков

Холгер Руне през днешния ден затвърди отличната спортна форма, в която се намира от старта на клей сезона насам, като пренесе силната си игра от Мастърса в Рим, където остана с приза за второ място, на Ролан Гарос, за да открие успешно кампанията си в турнира. Миналогодишният четвъртфиналист в Париж, който през настоящото издание на надпреварата е сред фаворитите за титлата, премина известен момент на колебание в хода на сблъсъка, за да надделее над американеца Кристофър Юбанкс след 2 часа и 53 минути на корта - 6:4 3:6 7:6(2) 6:2. По този начин датчанинът, който е шести поставен в схемата, продължава към втория етап на състезанието и ще срещне победителя измежду клей специалиста Себастиан Баез и местния любимец Гаел Монфис.

Световният номер 74, който беше считан за абсолютен аутсайдер в двубоя, още на старта в сблъсъка демонстрира вездесъщия си сервис, базиран на близо двуметровия му ръст, ала твърде рисковият стил на игра му коства прескъпо и той след серия от грешки предаде подаването си в актива на скандинавеца. Впоследствие Юбанкс загатна, че е способен да се надиграва от основната линия, колкото и неприсъщото да изглеждаше за него това, но именно в този аспект Руне имаше твърде голямо превъзходство спрямо непоставения тенисист и отрази брейкбол, за да се поздрави с успеха в дебютния сет.

Началото на втората част онагледи твърде пасивната позиция на датчанина в някои моменти, като той опитваше единствено със защита да пречупи съпротивата на световния номер 74, но това позволи на аутсайдера да разгърне потенциала си в атака и той осъществи ранен пробив. Оттам насетне фокусът на американеца падна изцяло върху собствените му подавания, които печелеше безпроблемно, за да бъдем отведени до деветия гейм, в който беше поставен под сериозно напрежение, ала устоя на натиска, спасявайки три брейкбола, с което равенството в отделните сетове беше подновено.

С настъпването на третата част финалистът от Рим отново покачи интензитета в играта си, като в типично свой стил вземаше рано топката и задаваше темпото в разиграванията, като скоропостижно реализира пробив, но тогава станахме свидетели на сериозни проблеми за него на собствен сервис. Колебанията на начален удар костваха на цели два пъти предимство от пробив на световния номер 6, който грешеше твърде често от основната линия в старанието си да пласира дълбоко топки, докато Юбанкс поддържаше равнището на фаворита и двамата достигнаха до тайбрек. В него Руне стори необходимото още от първите точки, за да си гарантира комфортна преднина в резултата, като при смяната на полетата водеше с 5:1 пункта и не допусна никакви шансове пред непоставения тенисист, за да причисли втори сет към сметката си в мача.

Датчанинът остана максимално концентриран за началото на четвъртата част, когато неколкократно предугади действията на сервис на близо двуметровия си колега, което му позволи да взема инициативата на собствената страна още с ретура си и пробивът в актива му беше факт. Веднъж сдобил се с така желания аванс в резултата, шестият поставен повече не погледна назад, като с течение на времето онагледи превъзходството си в игрови план спрямо Юбанкс, като дублира преднината си, за да сложи точка на спора в двубоя.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Руне срещна неочаква съпротива, но избегна съдбата на Медведев и продължава напред в Париж Мартин Петков
Теми:  
atp | кристофър юбенкс | ролан гарос | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook