Рууд: Разочароващо е, когато загубиш всички тези финали; определено съм доволен от сезона

от в 06:36 на 21.11.2022
Мартин Петков

Каспър Рууд се превърна в една от приятните изненади на тазгодишния тенис сезон, след като неведнъж в кариерата си биваше упрекван, че се представя силно единствено на надпревари от по-нисък ранг в отсъствието на големите имена в спорта. Норвежецът в хода на годината обаче напълно опроверга това твърдение с изявите си и макар трите му спечелени титли да са от категория АТР 250, то той се класира за финала на Мастърс 1000 турнира в Маями, както и взе участие в мачовете за трофеите от Ролан Гарос и US Open, но остана надигран от Рафаел Надал в Париж и от Карлос Алкарас в двата случая на американска земя.

Несъмнено връхната точка в представянето му дойде в Ню Йорк, когато скандинавецът можеше при евентуален триумф освен с дебютно отличие от Големия шлем да се възкачи и на трона в световната ранглиста, но 19-годишният Карлитос го спря при последната крачка по пътя към величието. С тези си постижения световният номер 3 беше един от първите състезатели, които си резервираха място на Nitto ATP Finals в Торино, където преди година игра полуфинал в дебюта си на надпреварата и през този сезон макар и да беше сочен за аутсайдер, то той изуми всички с представянето си в италианския град и спечели безапелационно Зелената група, в която попаднаха още Рафаел Надал, Феликс Оже-Алиасим и Тейлър Фриц.

В спор за място на финала двукратният "мейджър" вицешампион се изправи срещу Андрей Рубльов, когото обезличи напълно при поредната си отлична продукция в Торино и си гарантира сблъсък за титлата срещу Новак Джокович. С това Рууд се класира за общо три от петте най-реномирани финала в АТР Тура за сезона, но твърде големият респект, който показа спрямо съперника си, отново му изигра лоша шега и той допусна лековати неточности в ключовите мигове на срещата, които не останаха безнаказани от Ноле и той вдигна 6-и трофей от състезанието, изравнявайки в това отношение рекордьора Роджър Федерер. На пресконференцията си след битката за отличието от АТР Финалите световният номер 3 говори по повод успешната си година в личен план, която ще завърши в топ 3 на света, превръщайки се в първият скандинавец от Стефан Едберг през 1992-ра насам с подобно постижение, както и не скри разочарованието си от инкасираните поражения във всички важни двубои, в които си оспорваше титлите си с най-добрите в света:

"В крайна сметка е разочароващо, когато загубиш всички тези финали. Цялостно обаче ако ми бяхте предложили оферта на 1 януари тази година да завърша сезона като номер 3 в ранглистата и да споря за всички тези титли, то сигурно бих приел на момента, без да се замислям. Чувствам, че все още има в какво отношение да се подобрявам, което е прекрасно и се радвам, че е така. По мое мнение, разбира се, играх страхотен тенис през годината, но вярвам, че не достигнах върховото си ниво или поне не съм показал най-доброто си лице досега.

Определено съм много доволен от сезона. Този резултат за мен е може би един от най-изненадващите с това да завърша годината с финал на бърз твърд корт в зала, предвид факта че условията не са ми любимите за игра. Навярно ситуацията с достигането ми до мача за титлата на US Open беше аналогична, като там също не бях оптимист за подобен развой на събитията, поради което смятам, че надминах себе си и своите лични очаквания, като съм щастлив с това.

Мисля, че финалът, в който имах най-голям шанс да си тръгна като шампион, беше този на Откритото първенство на САЩ, когато с Карлос бяхме сет на сет и аз разполагах с точки за спечелване на третата част, но за съжаление, не успях да ги оползотворя. Може би и загубата боли повече от тази на Ролан Гарос, след като възможностите ми за триумф с трофея в Ню Йорк бяха далеч по-големи." - сподели норвежецът за големите битки, които води на корта през тази година.

"По всяка вероятност от следващия сезон интересът на зрителите към мен и представянето ми ще нарасне. Това е нещо, с което трябва да се науча да се справям и да видим до какво ще доведе. Не играя тенис, защото искам медиите да пишат добри новини по мой адрес или че съм спечелил нещо. Играя, защото обичам да се състезавам. Обичам да се опитвам да спечеля. Това е нещото, върху което трябва да съм фокусиран. Каквото и да бъде написано за мен, то не трябва да бъде в главата ми. Просто ще се съсредоточа върху мачовете, които играя." - коментира Рууд за предстоящия тенис сезон, който ще започне след по-малко от два месеца.

Източник: TennisMajors


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Рууд: Разочароващо е, когато загубиш всички тези финали; определено съм доволен от сезона Мартин Петков
Теми:  
nitto atp finals | интервю | каспър рууд | пресконференция | торино

Коментари





Следвайте ни в Facebook