Рууд се доближи до нов финал в Женева; ветеранът Гаске с първи 1/2-финал за сезона

от в 23:31 на 19.05.2022
Владислав Риждов

Каспър Рууд направи слабо начало на клей сезона си и до момента норвежецът, който записа най-много победи на тази настилка през 2021-ва, не оправдава очакванията към себе си. С достигането си до полуфиналите на Мастърса в Рим обаче, световният номер 8 показа, че се завръща към най-добрата си форма върху червени кортове. През тази седмица Рууд се завърна обратно на АТР 250 турнира в Женева, където вдигна титлата преди година, и нямаше особени проблеми да започне защитата на титлата си с победа. Действащият шампион се справи рутинно със съпротивата на Беноа Пер, а през днешния ден се класира за нов полуфинал в швейцарския град, надделявайки в последователни част над Танаси Кокинакис - 6:4 7:6(3).

Двубоят между двамата беше изключително равностоен, като австралиецът даде сериозен отпор на водача в схемата, но по-добра игра в решителните моменти наклониха везните в полза на Рууд. След като сервиращите не загубиха нито точка в дебютните си подавания, пръв до шанс за пробив достигна вторият в схемата, само че Кокинакис уверено неутрализира открилата се пред неговия съперник възможност, а това се оказа и последната точка за брейк за дълъг период от време. Рууд и Кокинакис продължиха да разчитат на началните си удари и така скандинавецът поведе с 5:4. Последва гейм, в който фаворитът се добра до още един шанс за пробив, но този път беше доста по-прецизен, прибавяйки откриващия сет към сметката си.

Втората част протече по абсолютно идентичен начин и балансът на силите остана непокътнат задълго. Сервиращите загубиха общо четири точки в първите осем гейма, а в края дойдоха и първите трудни моменти за подгласника в схемата. Отлично играещият Кокинакис си извоюва два скрити сетбола при 5:5, но Рууд показа класата си и се измъкна, за да се стигне до закономерен тайбрек. Той започна с размяна на минипробиви, а впоследствие миналогодишният победител придоби инициативата, спечелвайки пет от последните шест точки, с което се класира за финалната четворка, където за място на финала ще се изправи срещу друг от поставените - Райли Опелка.

В заключителната фаза на турнира своето място намери и френският ветеран Ришар Гаске. 35-годишният Гаске прави колеблив сезон до момента, но от началото на седмицата показа добър тенис, за да отстрани топ поставения Даниил Медведев, а днес се справи безпроблемно и с Камил Майхжак - 6:2 6:4.

Индикациите в началото бяха за това, че ще видим оспорван двубой, след като дългите размени започнаха още в първия гейм. Опитният Гаске обаче бе на друго мнение. След като не успя да материализира трите си шанса в дебютното подаване на поляка, четвъртият опит се оказа успешен за световния номер 75, и той се откъсна с 3:1. Това пък внесе допълнително самочувствие в играта му и той изцяло доминираше, преди скоро да се оттегли с преднина в общия резултат.

Дебютните минути на втория сет също бяха на сметката на Гаске, но той не успя да вземе преимущество пред Майхжак. Това обаче се случи в средата на частта, когато бившият номер 7 вдигна оборотите и проби съперника си за 4:3, а до края затвори комфортно срещата, класирайки се за първи АТР полуфинал от 10 месеца насам.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Рууд се доближи до нов финал в Женева; ветеранът Гаске с първи 1/2-финал за сезона Владислав Риждов
Теми:  
атп | каспър рууд | обзор | ришар гаске | тенис турнир в женева

Коментари





Следвайте ни в Facebook