Рууд спечели скандинавския сблъсък с Руне и ще дебютира на 1/2-финал в Шлема!

от в 01:15 на 02.06.2022
Мартин Петков

Каспър Рууд имаше ужасяващо начало на клей сезона, предвид сериозните очаквания към него, но в последните седмици значително подобри представянето си, като достигна полуфинал в Рим и завоюва титлата в Женева в навечерието на втория ,,мейджър" турнир за годината. Норвежецът показа неколкократно колебливост в мачовете си на Ролан Гарос до момента, но благодарение на характера си и безпогрешната игра във важните моменти намери пътя към дебютен четвъртфинал в надпреварите от Големия Шлем, където за място в топ 4 на турнира срещна сензацията Холгер Руне, който в миналия кръг отстрани вицешампиона Стефанос Циципас.

Двубоят, който представляваше скандинавско дерби, се развиваше на страшно бързи темпове, като многоходовите комбинации отсъстваха през по-голямата част от времето. Възпитаникът на ,,Академия Надал" имаше блестящ старт на мача и разполагаше със сет и пробив аванс, ала инкасира частичен обрат, от който съумя да се завърне по най-добрия начин, благодарение за пореден път в турнира на хъса си за победа и добрия тактически план, за да триумфира след 6:1 4:6 7:6(2) 6:3, за 3 часа и 14 минути на корта. В опит да достигне дебютен финал от Големия Шлем пред световният номер 8 стои последното препятствие в лицето на ,,мейджър" шампиона Марин Чилич.

Норвежецът стартира с лесен първи гейм на начален удар и впоследствие оказа сериозен натиск върху сервиса на по-младия си противник, като го движеше умело по корта, за да си освободи пространство за атака и с фамозен уинър от форхенд по правата оползотвори открилата му се възможност за пробив, като поведе с 3:0. Наложената доминация от осмия поставен придоби нови граници в идните минути, след като той изнесе нов безупречен гейм на ретур и удвои предимството си, докато тийнейджърът нямаше отговор срещу комбинациите на именития си съперник. Рууд продължи да поддържа все така висока ефективност в своите подавания и напълно необезпокояван реализира сетбола си чрез грешка от ракетата на датчанина, записвайки откриващия сет на сметката си.

Световният номер 8 нямаше никакво намерение да спира започнатото, като още в ранните минути на втората част на няколко пъти обезкуражи Руне и се поздрави с пробив, след като го хвана неподготвен в близост до мрежата. В опит да затвърди спечелената си преднина норвежецът допусна неистов брой неточности и бе обърнат от 40:0, за да видим рибрейк, с което и възстановяване на паритета. Тийнейджърът постепенно със завръщането си в резултата взе инициативата на своя страна и благодарение на невероятните си къси топки оставяше представителя на топ 10 в безпомощна позиция, за да може в последния момент от сета след безпогрешен гейм на ретур да реализира решителен пробив, с който изравни в съотношението на спечелените части в мача.

В началния гейм от третия сет датчанинът допусна лек спад в нивото си, като бе изправен пред угрозата да бъде пробит, но безпроблемно предотврати опасността и даде старт на доминацията на подавачите. Рууд не предприемаше никакви рисковани действия, като целеше да усъвършенства играта си и дочака своя златен шанс във втората половина от частта, когато осъществи своебразен обрат при сервис на по-младия си колега, за да го пробие след блестящ ретур. Световният номер 40 запази завидно хладнокръвие в идните минути и не се повлия от негативните емоции, което му позволи мигновено да реализира рибрейк и равенството възцари на корта при сет на сет и по 4 в третия. В оставащите минути до края на сета единственият по-интересен шанс се откри пред норвежеца, който разполагаше с брейкбол, но го пропиля, за да станем свидетели на закономерен тайбрек. В дългия гейм тийнейджърът пръв допусна грешка, при опит за любимата си къса топка, която му изигра лоша шега, след като Рууд не му отпусна нито пункт, печелейки пет последователни точки, за да си върне преднината в общия резултат.

Датчанинът, по подобие на всички сетове до момента, така и в началото на четвъртия бе изправен пред заплахата да инкасира брейк, но благодарение на отлични сервиси се справи с неблагоприятната ситуация. Впоследствие интригуващите мигове изчезнаха за сравнително дълъг период от време, преди в осмия гейм по-високоранкираният състезател да си осигури множество възможности за пробив, до който в крайна сметка съумя да стигне след поредната непредизвикана грешка на 19-годишния тенисист. Рууд застанал на сервис за мача бе непоколебим и оползотвори втория си мачбол по най-драматичния начин със съдийско решение за топка на линията, като се класира на дебютен полуфинал в Шлема, при това на любимия си клей.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Рууд спечели скандинавския сблъсък с Руне и ще дебютира на 1/2-финал в Шлема! Мартин Петков
Теми:  
atp | каспър рууд | ролан гарос | следваща генерация | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook