С обрат от 0:2 сета: Джокович сломи Джере в сръбското дерби и е 1/8-финалист на US Open!

от в 08:15 на 02.09.2023
Мартин Петков

Новак Джокович срещна неочаквани трудности в мача си от третия кръг на тазгодишния US Open, като в даден момент се намираше на само сет разстояние от отпадането си, но в крайна сметка навакса пасив от 0:2 за осми път в кариерата си и е във втората седмица на надпреварата. 23-кратният носител на "мейджър" трофеи изпита сериозни проблеми срещу 32-рия поставен Ласло Джере в сръбското дерби на Откритото първенство на САЩ, но в крайна сметка шампионският манталитет на Джокера излезе на показ във важните моменти и той "ремонтира" сънародника си след 3 часа и 45 минути престой на корта - 4:6 4:6 6:1 6:1 6:3.

С това вторият поставен в схемата, който след края на турнира ще поднови статута си на световен номер едно, се класира за осминафиналната фаза в Ню Йорк, където по пътя си към рекордна 24-та титла от Големия шлем ще срещне квалификанта Борна Гойо.

Ноле стартира двубоя по далеч от желания начин, след като изпитваше сериозни проблеми в това да се надиграва със сънародника си от дъното на корта и множеството неточности от неговата ракета доведоха до пробив в актива на световния номер 38, при това в дебютния за мача гейм. Носителят на трофея в Синсинати наглед мигновено се отърси от случилото се, като незабавно притисна Джере с дълбочината в ретурите си и в рамките на следващите две подавания си осигури цели три шанса да заличи пасива си, ала именно под напрежение аутсайдерът изпълняваше най-добрите си удари, с което съумяваше да поддържа лидерството си в резултата.

Същевременно нервите на бившия номер едно изглеждаха опънати до краен предел, което доведе до поредица от рутинни грешки в неговото представяне, като впоследствие на два пъти той дори бе изправен пред угрозата отново да се раздели с подаването си, но сервира на оптималното си равнище в ключовите ситуации и остави всичко в ръцете на 32-рия поставен. Самият Джере пък видимо изглеждаше вдъхновен от стореното досега на "Артър Аш Стейдиъм", като продължи уверено да провежда сервис геймовете си и в крайна сметка матира Джокера с бекхенд по късия диагонал, за да запише откриващия сет срещу името си, обратно на всички очаквания.

С настъпването на втората част по-високоранкираният сърбин подобри значително играта си и макар да намали броя на грешките от ракетата си, то световният номер 38 прогресивно също надгради в представянето си, като продуцираше със завидно самочувствие печелившите си отигравания. Именно тази смела игра на Джере го изведе до поредни му шансове за пробив в мача и макар първата такава възможност да беше спасена от Ноле чрез ас, то впоследствие 32-рият поставен завърши безупречно по правата и се възползва от преднината си с 0:40 в седмия гейм, за да осъществи наглед фундаментален брейк - 4:3.

Началният удар обаче несъмнено бе най-впечатляващият коз в ръкава на аутсайдера, който поддържаше плашещо висока ефикасност на първи сервис и дори за "Господин Ретур" се оказа непосилна задачата да намери противодействие, при което заплахата Джокович да претърпи поражение дойде на дневен ред, след като световният номер 38 дублира водачеството си в отделните сетове.

Почувствал се вече реално застрашен от това да отпадне от надпреварата още в третия кръг, 23-кратният шампион в Големия шлем прие по-дефанзивна позиция на корта и вкара сръбското дерби в монотонно темпо на игра, което далеч не се оказа по вкуса на 32-рия поставен. Ноле пък достатъчно добре знаеше това и съумя да повиши значително интензивността в разиграванията, като предизвика купища непредизвикани грешки в представянето на Джере, до голяма степен породени от умората, била тя и психологическа такава.

Същевременно бившият номер едно умело премисляше всяко свое действие и без особени трудности, реализира два поредни пробива, за да редуцира частично изоставането си в общия резултат на срещата.

В началото на четвъртия сет Джере наглед бе успял да се абстрахира от случилото се и поведе с 40:0 в дебютното си подаване, но оттам насетне отстъпи пред фаворита във всяко от последвалите разигравания и инкасира пробив. Ответната реакция на световния номер 38 обаче видимо хвана Джокович неподготвен, след като той заложи на атаката и осъществи рибрейк на нула.

Броени минути по-късно Джере изпълни един от най-добрите удари за турнира изобщо и размина именития си сънародник в близост до мрежата, но енергичността в действията му спадна значително и колебанията му биваха отлично експлоатирани от 3-кратния носител на трофея в Ню Йорк. Интензивността в размените от дъното на корта пък се оказа ключовото предимство за Ноле, който изглеждаше така, сякаш е готов да връща топката от другата страна на мрежата в продължение на цял ден, докато Джере капитулира пред умората и фаворитът със серия от пет поредни гейма на сметката си направи следващата крачка по пътя към "пълния ремонт".

Стартът на решителната пета част се разви напълно по вкуса на Ноле, който зае агресивна позиция на ретур, като пласира ударите си върху основната линия и на практика принуди сънародника си да сбърка, с което нагледно го обезкуражи да търси "чудото" в мача, повеждайки го с ранен пробив. От този момент нататък пък продължителността на разиграванията спадна значително, след като сервиращите наложиха абсолютния си контрол върху събитията на корта и станахме свидетели на общо едва една спечелена точка на посрещачите в следващите седем гейма, преди застанал на начален удар за крайния успех, Джокович да се завърне от 30:40 в резултата, спасявайки брейкбол, с което официализира осмата си поредна победа.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
С обрат от 0:2 сета: Джокович сломи Джере в сръбското дерби и е 1/8-финалист на US Open! Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | ласло джере | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook