С победа над 1/2-финалист от АО: Мъри покори Екс-Ан-Прованс и взе първа клей титла от 7 години!

от в 17:51 на 07.05.2023
Калоян Соколов

Клей сезонът започна катастрофално за Анди Мъри, след като беше разгромен в Монте Карло от Алекс Де Минор, а впоследствие световният номер 164 Андреа Вавасори го спря на старта в Мадрид. Самият трикратен шампион от Шлема заяви, че е изиграл два от най-слабите си мачове в кариерата и дори обмисляше да прекрати турнирните си участия на червена настилка през годината, тъй като очевидно тялото му не издържаше на натоварването.

За пореден път обаче бившият номер едно демонстрира силата на своя характер и достигна до сензационна титла на изключително силния Чаланджър във френския град Екс-Ан-Прованс, който носи цели 175 точки за световната ранглиста и заслужено ще се завърне в топ 50 на света. На финала британецът осъществи обрат над топ поставения Томи Пол и по този начин се поздрави с дебютната си титла на землена настилка от седем години насам - 2:6 6:1 6:2.

Срещата стартира вихрено за световния номер 17, чийто страхотен тенис му позволи да отпусне само две точки в откриващите четири гейма на именития ветеран. Мъри постепенно се съвзе и беше безупречен от сервис линията до края на сета, но американецът разполагаше с твърде сериозна преднина и не му представляваше проблем да доведе частта до успешна за себе си развръзка.

Вторият сет започна напълно идентично по отношения на развитието на резултата, но ролите бяха изцяло разменени и този път Мъри се откъсна напред с 4:0 и дори направи една крачка по-напред, защото спечели и петия гейм. Пол все пак избегна възможността да инкасира "геврек", само че нямаше сили за нещо повече и победителят щеше да бъде определен в решителна част.

Там доминацията на сър Анди продължи с пълна сила и той спокойно дори можеше да взема аванс от два пробив, но първият поставен не се предаде толкова лесно и запази интригата в мача. По-нискоранкираният тенисист обаче не преставаше да упражнява сериозен натиск с ретурите си и в крайна сметка удвои преднината си, повеждайки с 5:2 и впоследствие нямаше проблеми да сложи точка на спора, за да се поздрави с първия си трофей изобщо от 2019-та година насам.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
С победа над 1/2-финалист от АО: Мъри покори Екс-Ан-Прованс и взе първа клей титла от 7 години! Калоян Соколов
Теми:  
atp | анди мъри | екс-ан-прованс | Обзори | томи пол | Чаланджър

Коментари





Следвайте ни в Facebook