С победа над екзкутора на Джокович: Шоуменът Тиафо разделя Григор от 1/2-финал на US Open

от в 06:40 на 02.09.2024
Калоян Соколов

Франсис Тиафо ще спори с Григор Димитров за място в 1/2-финалите на US Open. Финалистът от Синсинати имаше тежката задача да премери сили с Алексей Попирин, чиято страхотна игра го изведе до триумф над Новак Джокович в миналия кръг, но тази нощ принадлежеше на "Биг Фо", който се наложи с крайното 6:4 7:6(3) 2:6 6:3 за 3 часа и 8 минути игрово време.

Така местният любимец се класира за финалната осмица в Ню Йорк за трета поредна година, а от място в 1/2-финалите го разделя нашата първа ракета, като Григор има 3 победи от общо 4 мача с Тиафо, когото за последно срещна на миналогодишния Уимбълдън и не му остави никакви шансове.

Срещата започна с видно надмощие на Попирин, който отбелязваше ас след ас и удряше топката изключително чисто. Мощната игра на австралиеца му помогна да реализира цели 16 уинъра срещу едва 5 на Тиафо в първата част, но по-нискоранкираният играч не се възползва от шансовете си за пробив и беше наказан в 9-ия гейм, когато местният представител отмъкна неговото подаване и спечели откриващия сет.

Втората част предложи много висококачествен тенис, като всеки един от двамата играчи се стараеше да поеме инициативата при първа възможност и завършващите удари непрекъснато се множаха на корта. Този път обаче Попирин се възползва от ранните си шансове за брейк и поддържаше аванса си до 5:3, когато разполагаше с 3 поредни сетбола на собствен начален удар, но някак съумя да загуби този свой аванс в резултата. Това даде сериозно психологическо предимство на Тиафо, който беше безпощаден в последвалия тайбрек и поведе с 2:0 в отделните части.

Австралиецът не се предаде и стартира мощно в третия сет, където пласира 12 уинъра срещу едва 2 непредизвикани грешки. Шампионът от Монреал реализира нулев брейк за 2:1 и този път дори удвои преднината си, с което вкара мача в четвърта част.

Агресивният тенис продължи да властва на корта и за посрещачите беше много труно да направят нещо по-сериозно на чужд сервис. Публиката обаче вдъхнови местния любимец, който направи брейк за аванс от 4:2 и оттам насетне нямаше връщане обратно за екзекутора на Новак Джокович.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
С победа над екзкутора на Джокович: Шоуменът Тиафо разделя Григор от 1/2-финал на US Open Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2024 | григор димитров | Обзори | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook