С поглед към Маями: Когато 20-годишният Григор за пръв път победи играч от топ 10 в кариерата си

от в 17:48 на 23.03.2023
Калоян Соколов

Мастърс надпреварата в Маями е най-неуспешната в исторически план от тази категория за българина, но всъщност невинаги българинът се е чувствал чак толкова некомфортно във Флорида. Истината е, че точно там идват едни от първите успехи на голямата тенис сцена за родния ни представител, който преодолява квалификациите през 2011-а, което е дебютен случай за него на подобно ниво, а година по-късно достига и до осминафиналите на основната схема (неговото най-добро постижение в Маями и към ден днешен).

Ние пък ще ви върнем точно 11 години назад, за да си припомним първото класиране за 1/8-финал в кариерата на тогава 20-годишния Григор Димитров, чийто забележителен талант прави огромна стъпка напред към своето реализиране точно през 2012-а година в Маями. 

Нашият сънародник към онзи момент се намира под номер 101 в класацията на ATP и успехите му главно се свързват с 4-те му титли в Чаланджър Тура. Димитров вече е загатнал своите сериозни качества, печелейки сетове срещу опоненти от ранга на Рафаел Надал и Давид Ферер, само че играта му все още по-скоро изглеждаше като един приятен хаос и не намираше нужното постоянство, за да побеждава най-добрите в света.

Всичко обаче се променя на вече споменатия турнир, след като Григор открива участието си с безкомпромисен успех над казахстанеца Михаил Кукушкин, а във втория кръг не оставя никакви шансове на изключително опитния Хуан Игнасио Чела, който е поставен под номер 29 в състезанието.

Така българинът оформя сблъсък със световния номер седем Томаш Бердих, a малцина дават големи шансове на бившия водач в класацията при юношите да се справи с финалиста отпреди два сезона. Хасковлията обаче пазеше добри спомени от срещите си с чеха, тъй като го беше надиграл в Ротердам през 2009-та, а въпросният двубой се явяваше дебют за нашето момче в ATP Тура.

Оттогава обаче беше изтекла много вода и Бердих се беше утвърдил в топ 10, докато Гришо нямаше нито един успех в 9-те си срещи с представители на този ешалон в подреждането. Всичко това се промени в следобеда на 25-и март, който завинаги ще остане в паметта на първата ни ракета, защото той отново надви чеха, записвайки най-значимия триумф дотогава в своята кариера - 6:3 2:6 6:4.

Самото начало на срещата предсказва, че за фаворита се очертава крайно тежък ден на корта, защото младокът не отстъпва с нито милиметър от основната линия и използва всяка една възможност да покачи темпото на игра с помощта на мощния си форхенд. Родният ни представител бързо съумява да демонстрира богатия си арсенал от удари и изненадващо достига до пробив за аванс от 5:3 в своя полза, пласирайки неспасяем дълбок бекхенд ретур. Впоследствие пък българинът не показва никакви знаци на притеснение и затваря сета с мощен ас по диагонала, което води до окуражителни ръкопляскания от тогавашния му треньор - Патрик Муратоглу.

Изведнъж началният удар на Димитров претърпява пълен разпад и опитният му опонент се възползва от тези колебания, за да осъществи първия си пробив в мача. Григор не се предава и неколкократно е близо до направата на рибрейк, ала точно тогава чехът стоварва серия от мощни удари върху линиите и скоро съумява да изравни общия резултат в сблъсъка.

Наглед 20-годишният играч сякаш е изпуснал изцяло контрола над случващото се на корта и не се вижда как ще поднесе сензацията, имайки предвид допуснатите от него цели 9 двойни грешки. Нещата не се променят особено и в решителната част, като нашият сънародник продължава да вкарва под 50 процента от първото си подаване в игра и постоянно бива поставен под напрежение.

Кулминацията идва в седмия гейм, когато Бердих изстрелва светкавичен ретур уинър и достига до две точки за пробив, но Гришо продължава да се бори и спасява началния си удар. Най-добрият български тенисист дори губи равновесие в едно от разиграванията в отминалия гейм, само че съумява дори паднал да върне топката обратно в игра, което отлично обобщава целия мач, в който световният номер 101 не се предава нито за миг и намира изход от всяко едно трудно положение.

В крайна сметка усилията на младока се увенчават с успех, след като той провокира грешка от другата страна на мрежата, с което пробива за аванс от 5:3 и скоро може да се хване за главата, опитвайки се да проумее, че наистина е победи едно от най-големите имена в света на тениса.

Рейдът на Григор завършва с двусетово поражение от Янко Типсаревич (световен номер 9) в следващия кръг, но родният ни представител взема реванш от сърбина през следващата година в Монте Карло, за да се поздрави с втория си успех над играч от топ 100, а ние можем единствено да се надяваме, че Григор Димитров ще изпита поне частица от тези толкова силни емоции и при тазгодишното си участие в Маями.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
С поглед към Маями: Когато 20-годишният Григор за пръв път победи играч от топ 10 в кариерата си Калоян Соколов
Теми:  
atp | анализи и истории | бгтенис | григор димитров | истории и анализи | маями | янко типсаревич

Коментари





Следвайте ни в Facebook