С поглед към Олимпиадата: Томова се завърна на клея, но пропиля аванс от 4:2 в третия сет

от в 20:11 на 15.07.2024
Елеонора Александрова

Последните месеци за Виктория Томова изглеждаха повече от обещаващи за нея. Българката направи най-силния си сезон на трева в кариерата си, достигайки до дебютния си полуфинал на WTA 500 турнира в Бад Хомбург, а преди това достигна и във финалната четворка на клей надпреварата в Рабат и игра финал във Валенсия. Това осигури на Вики място в топ 50 в световната ранглиста, благодарение, на което тя бе втора поставена в основната схема на WTA 250 надпреварата в Будапеща, което се случва за пръв път в кариерата на първата ни ракета при дамите.

Намиращата се под номер 48 тенисистка обаче претърпя неприятен обрат от бившата номер 29, Аляксандра Саснович и отстъпи с 6:2 2:6 4:6 за 2 часа и 6 минути игрово време, като това беше завръщането на червени кортове за Томова, която целеше да се подготви за Олимпиадата в Париж, тъй като тя ще се проведе на кортовете на Ролан Гарос.

В хода на целия първия сет, Вики превъзхождаше беларуската състезателка по всеки един показател и това ѝ позволи да реализира три поредни пробива. Все пак бившата номер 29 съумя да намали изоставането си и дори да спечели два гейма поред, ала това не бе достатъчно да направи нещо повече и така сънародничката ни поведе с комфортното 6:2.

Началото на втората част бе обещаващо за Вики, тъй като още при първия си сервис гейм тя реализира първата си възможност за брейк. Саснович обаче бързо се мобилизира и веднага след това изравни резултата в геймовете. Последва сериозен спад в играта на софиянката и така ролите от първия сет бяха разменени. Това позволи на 4-кратната WTA финалистка да загуби само един от следващите 6 гейма и по този начин тя достигна до паритет в общия резултат.

Финалният сет започна с дълги и драматични геймове, в които ролите на двете тенисистки непрестанно се разменяха. В началното българката поведе с 2:0, ала веднага след това съперничката ѝ отвърна на пробива и резултатът бе изравнен. Саснович обаче не се възползва от момента, което позволи на Томова отново да поеме инициативата. След 4:2 в полза на най-добрата ни тенисистка обаче Вики започваше да допуска все повече неточности, за разлика от опонентката ѝ, която ставаше по-уверена в разиграванията. Така сънародничката ни не спечели нито гейм повече и понесе неприятно поражение от световната номер 134.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
С поглед към Олимпиадата: Томова се завърна на клея, но пропиля аванс от 4:2 в третия сет Елеонора Александрова
Теми:  
wta | бгтенис | будапеща | виктория томова | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook