С триумф над шампионка от Шлема и световната №5: Преродена Радукану е на 1/4-финал в Ийстбърн

от в 19:55 на 26.06.2024
Елеонора Александрова

Сезонът на трева не спира да ни поднася изненади. Шампионката от Берлин, Джесика Пегула, също напусна рано надпреварата в Ийстбърн, допускайки поражение от Ема Радукану, която в момента е 168-ма в световната ранглиста. Световната номер 5, която миналата седмица завоюва дебютната си титла на трева, допусна обрат от британката, с резултат 6:4 6:7(8) 5:7.

Срещата започна убедително за Пегула, която реализира два поредни пробива, ала след 4:1 Радукану съумя да изравни резултата в геймовете. След осмия гейм обаче Пегула отново напомни на себе си от началото на сета и поведе в резултата. Втората част също започна по толкова добър начин и с ранен пробив фаворитката изглеждаше на една ръка разстояние от победата. Бившата номер 10 обаче показа характер и отвърна на пробива при 3:2.

Така се стигна до тайбрек, а втората поставена разполагаше с два мачбола в дългия гейм (при 6:4). Шампионката от US Оупън през 2021-ра година обаче не бе готова да загуби и не само го спаси, но и спечели втория сет.

В третата част всичко се развиваше по план за британката, но след 5:2 в нейна полза, тя започна да допуска множеството непредизвикани и двойни грешки (които бяха цели 9 в хода на целия мач), а това позволи на Пегула да се завърне в играта - 4:5. В десетия гейм Радукану отново показа тениса от началото на сета и записа най-голямата (по отношение на ранкинга на опонентката си) победа в своята кариера!

Интересно е да се отбележи, че това е първи мач, завършил с положителен резултат за бившата номер 10 над представителка на топ 10 някога, а зад голямото постижение се крие и силното представяне на старта Ийстбърн, тъй като в миналия кръг Радукану разгроми шампионката от Откритото първенство на САЩ през 2017-та, Слоун Стивънс, с 6:4 6:0.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
С триумф над шампионка от Шлема и световната №5: Преродена Радукану е на 1/4-финал в Ийстбърн Елеонора Александрова
Теми:  
джесика пегула | ема радукану | ийстбърн | слоун стивънс

Коментари





Следвайте ни в Facebook