С участието на Григор, Джокович и Алкарас: Програма за тенис турнирите през декември

от в 19:52 на 02.12.2022
Мирела Николова

Тазгодишният тенис сезон официално приключи с последните двубои от Финалите на Купа "Дейвис", но това далеч не означава, че няма да гледаме повече тенис до края на 2022-ра. Последният месец от годината ще ни предложи голяма доза тенис емоции, след като се очаква в действие да видим някои от топ имената както в женския, така и в мъжкия Тур. Малка част от тях са най-добрият ни тенисист Григор Димитров, Новак Джокович, Карлос Алкарас, Даниил Медведев, Стефанос Циципас и Ник Кирьос, докато при дамите ще можем да се насладим на изявите на състезателки като Ига Швьонтек, Онс Жабер, Ема Радукану, Паула Бадоса и Каролин Гарсия.

Diriyah Cup (8-10 декември)

  • Участници: Стефанос Циципас, Даниил Медведев, Андрей Рубльов, Тейлър Фриц, Александър Зверев, Камерън Нори, Ник Кирьос, Доминик Тийм, Стан Вавринка (предстои да бъдат обявени имената на още трима участници)

Първата от серията демонстративни надпревари през декември ще събере в Саудитска Арабия 12 тенисисти, като форматът на състезанието ще бъде директна елиминация. Първите четирима поставени ще имат сигурно място в четвъртфиналната фаза, докато останалите осем ще започнат от осминафиналите. Интересното е, че участието на загубилите в първия ден от турнира не се изчерпва само с мачовете на сингъл, тъй като впоследствие ще бъдат сформирани четири тандема, които ще премерят сили в надпревара по двойки.

Mubadala World Tennis Championships (16-18 декември)

  • Участници: Карлос Алкарас, Каспър Рууд, Стефанос Циципас, Андрей Рубльов, Камерън Нори, Франсис Тиафо; Онс Жабер, Ема Радукану

Надпреварата в Абу Даби се е превърнала в неизменна част от календара през последните години и в средата на декември отново ще ни направи свидетели на интригуващи сблъсъци между някои от водещите тенисисти в момента. В турнира при мъжете ще се включат шестима състезатели, двама от които ще стартират директно от полуфиналите. Състезанието и през тази година ще включва един женски двубой, който ще противопостави Онс Жабер и Ема Радукану.

World Tennis League (19-24 декември)

  • Участници: The Falcons (Григор Димитров, Новак Джокович, Арина Сабаленка, Паула Бадоса); The Kites (Феликс Оже-Алиасим, Гаел Монфис, Ига Швьонтек, Саня Мирза, Южени Бушар); The Hawks (Александър Зверев, Доминик Тийм, Елена Рибакина, Анет Контавейт); The Eagles (Ник Кирьос, Рохан Бопана, Каролин Гарсия, Бианка Андрееску, Андреас Сепи)

Това ще бъде първото издание на турнира, който ще бъде от смесен характер и ще се проведе в Дубай. Участниците са 18 и ще бъдат разделени в четири отбора, които ще играят помежду си по системата "всеки срещу всеки". Тимовете са съставени от по 4 или 5 души, като сблъсъците между тях ще се състоят от три отделни срещи - един мъжки сингъл, един женски сингъл и мач на смесени двойки. Всеки от двубоите ще се играе във формат 2 от 3 сета, като третата част ще бъде супертайбрек до 10 точки. Финалът ще противопостави двата отбора, които са с най-добри показатели в хода на състезанието.

Програмата за състезанието вече бе оповестена, като според нея Григор Димитров ще играе единствено на смесени двойки - два пъти заедно с Бадоса и веднъж рамо до рамо със Сабаленка, а двубоите с негово участие ще бъдат на 20, 21 и 23 декември.

United Cup (29 декември - 8 януари)

  • Отборът на България: Григор Димитров, Адриан Андреев, Димитър Кузманов, Виктория Томова, Изабелла Шиникова, Гергана Топалова

Най-новата надпревара в официалния календар на АТР и WTA, която също ще бъде от смесен тип, ще събере в Австралия 16 от водещите сили в спорта. Участниците бяха определени, вземайки под внимание класирането на първите ракети от съответните страни, както и чрез комбинирания ранкинг на състезателите от съответната държава. Именно мястото в топ 30 на Григор Димитров позволи на нашата родина да заеме едно от последните две свободни места в състезанието.

Самите тимове ще бъдат разпределени в 6 групи, а градовете домакини ще бъдат съответно Пърт, Сидни и Мелбърн. Всеки от тях ще приеме по 2 групи от по 3 страни, като държавите в една и съща група ще играят на принципа "всеки срещу всеки". Един сблъсък ще включва два мъжки и два женски мача на сингъл, като ще завърши с двубой на смесени двойки. Победителите от двете групи във всеки от трите града ще играят мач помежду си, за да определят трите държави, които ще се класират директно за полуфиналите. Последното четвърто място в полуфиналната фаза ще бъде заето от най-добрепредставилия се тим в плейофите.

България ще открие надпреварата, тъй като според вече обявената програма ще стартира участието си в първия ден от турнира. На 29 и 30 декември нашите представители ще се изправят срещу отбора на Гърция, съставен от Стефанос Циципас, Мария Сакари, Михаил Перволаракис и Деспина Папамихаил. На 31 декември и 1 януари пък за сънародниците ни предстои да премерят сили с Белгия, чиито представители са Давид Гофен, Елизе Мертенс, Зизу Бергс и Алисън Ван Уйтванк.

 

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
С участието на Григор, Джокович и Алкарас: Програма за тенис турнирите през декември Мирела Николова
Теми:  
atp | mubadala world tennis championship | united cup | world tennis league | wta | бгтенис | виктория томова | григор димитров | ига швьонтек | карлос алкарас | новак джокович | програма

Коментари





Следвайте ни в Facebook