Само на 15, а вече с първа ATP точка: Иван Иванов продължава да впечатлява и при мъжете!

от в 10:37 на 14.08.2024
Калоян Соколов

Иван Иванов завоюва своята първа точка за световната ранглиста в кариерата! 15-годишният ни талант се контузи през януари на юношеския Аустрелиън Оупън, но се завърна с гръм и трясък на корта преди няколко седмици, достигайки до финала на турнира от категория J 300 в полския град Битом. Родният ни талант преди две години оглавяваше ранглистата на Европа до 14 години и в края на миналия сезон беше на крачка от това да влезе в топ 50 на световната ранглиста при юношите, въпреки че му се налага да играе постоянно със съперници, които са по-големи от него с 2 или 3 години.

Иванов е сред диамантите в академията на Рафаел Надал и за него се говори като един от големите млади таланти в световния тенис, като вече има договр с IMG. Иван дори тренираше лично с Матадора преди завръщането на Рафа в ATP Тура и на няколко пъти е печелил състезателните тайбреци, които двамата са си устройвали по време на тези занимания.

Всичко това доведе до заслужен "уайлд кард" за основната схема на фючърса в София, който през тази седмица се провежда на кортовете на тенис клуб "Диана". Тийнейджърът пък се възползва по най-добрия възможен начин от този шанс и надигра италианеца Джан Марко Ортенци с финалното 6:4 0:6 6:1, а по този начин се поздрави с първата си победа в основната схема на професионална турнир за мъже.

Родният талант инкасира пробив още в първото си подаване, но бързо се мобилизира и влезе в серия от 4 последователно спечелени гейма, което му позволи да грабне първата част.

Световният номер 1107 обаче отговори със спечелвнаето на сет на нула и изглеждаше сякаш Иванов няма да има съпротивителни сили да довърши започнатото, само че 15-годишният играч показа впечатляваща зрялост и се отърси от тежкия момент, за да не остави никакви шансове на близо 10 години по-възрастния си съперник в решителната част.

Любопитното е, че в основната схема място намериха рекорден брой от 16 български тенисисти, а към втори кръг вече също продължиха 17-годишните Георги Георгиев (също дебютна точка за световната ранглиста) и Александър Василев (втора ATP точка за братовчеда на Григор Димитров).

Входът за самата надпревара е свободен и бихте могли да подкрепите на живо нашите момчета!

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Само на 15, а вече с първа ATP точка: Иван Иванов продължава да впечатлява и при мъжете! Калоян Соколов
Теми:  
александър василев | бгтенис | георги георгиев | иван иванов | фючърс

Коментари





Следвайте ни в Facebook