Само на 16, а вече с победа и на Уимбълдън: Детето чудо Андреева не спира да блести

от в 22:47 на 05.07.2023
Мартин Петков

16-годишната Мира Андреева не спира да пише история в последните месеци и след силните си изяви на клей, то младата рускиня пренесе страхотното си представяне и на трева, за да се поздрави с дебютната си победа на Уимбълдън. Тийнейджърката, която преодоля квалификациите по пътя към основната схема в All England Club, през днешния ден изигра един от най-добрите си мачове в своята млада кариера и се наложи над Ксию Уанг в същинска битка, продължила 2 часа и 26 минути - 6:4 3:6 7:5. С успеха си детето чудо се класира за втория кръг на най-стария тенис турнир, където ѝ предстои да срещне бившата шампионка от Ролан Гарос и 10-а поставена Барбора Крейчикова.

Началото на двубоя не ни предложи особено интензивна битка от основната линия, като сервисът вършеше по-трудната работа за двете тенисистки и те печелеха подаванията си. Първа с проблеми на начален удар се сблъска тийнейджърката, след като китайката намери ритъма в играта си и започна да пресира съперничката си с дълбоки топки в близост до линиите, ала както вече добре знаем от последните месеци, то квалификантката разполага с впечатляваща психологическа устойчивост за крехката си възраст и отрази три брейкбола, за да вземе инициативата на своя страна и скоропостижно се сдоби с пробив на сметката си.

Впоследствие рускинята бе напът лековато да изгуби предимството и допусна в собствения си гейм от 40:0 да се стигне до точка за рибрейк пред световната номер 65, но остана хладнокръвна във фундаменталния момент, залагайки на атакуващ тенис, с което отстоя преднината си и записа откриващия сет срещу името си.

Още на старта на втората част "детето чудо" разполагаше с възможност да отмъкне сервиса на азиатката, след като тя продуцираше сериозен брой неточности в старанието си да е агресивна, ала постепенно с течение на времето именно този агресивен стил на Уанг започна да функционира все по-добре и по-добре. На първо време по-високоранкираната тенисистка спаси шанса пред съперничката си и мигновено придоби ръководната палка на корта, което ѝ позволи да дирижира случващото се в разиграванията, и левичарката впечатляваше с броя уинъри в представянето си, като този подобрен неин облик ѝ донесе в актива единствения пробив за сета и тя възстанови общия резултат в съревнованието.

В третата част нивото на интензивност спадна, като ясно можехме да забележим тактическия замисъл на всяка от двете тенисистки и докато Мира опитваше постепенно да изгражда атаките си, то китайката търсеше бързата развръзка с печелившо отиграване. Началните удари пък също работеха близо до съвършенството и точките за пробив изцяло липсваха, което ни водеше към решителен тайбрек, ала в заключителния за срещата 12-и гейм 16-годишната Андреева вдигна оборотите чрез своя форхенд и си осигури дебютния за сета брейкбол, имащ статута на мачбол, като изправена до стената, световната номер 65 не издържа на напрежението и направи двойна грешка, а тийнейджърката се поздрави с победата.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Само на 16, а вече с победа и на Уимбълдън: Детето чудо Андреева не спира да блести Мартин Петков
Теми:  
wta | ксию уанг | мира андреева | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook