Само на 21, а вече в историята: Алкарас подчини Зверев в 5-сетово зрелище и е новият крал в Париж!

от в 19:58 на 09.06.2024
Калоян Соколов

Карлос Алкарас е новият шампион на Ролан Гарос и така завоюва своята трета титла от Големия шлем. 21-годишният тенисист сломи Александър Зверев в 5-сетово зрелище, осъществявайки своя втори пореден обрат от 1:2 сета - 6:3 2:6 5:7 6:1 6:2 за 4 часа и 20 минути игрово време. Така Карлитос записа името си със златни букви в историята на тениса, защото вече е най-младият тенисист триумфирал с "мейджър" титли на всички три различни настилки.

Зверев започна мача много нервно, допускайки две поредни двойни грешки. Това накара Саша да смени своята ракета, а ефектът беше положителен, тъй като той достигна до геймбол. Вихрените атаки на испанеца обаче изправиха олимпийския шампион до стената и видяхме пробив още в първия гейм на мача. Самият Алкарас обаче също беше нервен и допускаше редица нетипични за себе си грешки, което резултира в направата на мигновен рибрейк от страна на световния номер 4.

Карлитос по никакъв начин не се притесни от това и той продължаваше да е много по-креативен от двамата на корта. Бившият номер едно оставяше на място съперника си, изпълнявайки фамозни къси топки, а уинърите непрекъснато се увеличаваха в неговата сметка. Зверев пък очевидно не беше готов психологически за този финал и инкасира нов брейк, а този път Алкарас не трепна и затвърди аванса си, за да поведе с 4:2 гейма.

Шампионът от Рим съумя да спечели следващото си подаване и се задържа още малко в сета, само че той нямаше никакъв отговор срещу енергийната бомба от другата страна на мрежата, която сложи точка на първата част с третия си пробив, който постигна с помощта на изключителен завършващ форхенд по скъсения диагонал.

Вторият сет започна комфортно за третия поставен и той поведе с 40:0 в дебютното си подаване, но се стигна до неочаквано изравняване и ибериецът трябваше да отразява общо три точки за пробив. Тази задача обаче се оказа напълно по силите на 21-годишния тенисист, който спечели гейма след поредната си гръмотевица от форхенд страната. Проблемите на 2-кратния "мейджър" шампион се задълбочиха в петия гейм, след като Зверев си отвори нови два шанса за брейк и този път съумя да оползотвори възможността си, а испанецът беше допуснал 3 пъти повече грешки от своя опонент на този етап от частта.

Следващият гейм ни предложи някои от най-добрите разигравания във финала, като Зверев достигна до геймбол с помощта на страхотна къса топка и скоро имаше преднина от 4:2. Германецът действаше с все по-голямо самочувствие на корта и неговият дланов удар нанасяше сериозни щети върху съперника му, което доведе до нови трудности за младока и той допусна втори пореден пробив, допускайки двойна грешка. Олимпийският шампион пък изигра един от най-силните си сервис геймове и така вече имахме пълно равенство в резултата.

Третият сет стартира със сериозно преимущество на сервиращите и играта вървеше напълно равностойно до 2:2, когато бившият номер едно превключи на съвсем друга предавка и започна да решава голяма част от разиграванията в близост до мрежата. Карлитос вземаше топката възможно най-рано и влезе във впечатляваща серия, която му позволи да се откъсне напред с 5:2 и на практика почти да реши изхода на частта.

Изведнъж Алкарас тотално изгуби чувството си към топката и сякаш осъзнаваше как титлата се приближава значително, а това разстрои играта му и позволи на по-нискоранкирания тенисист да се завърне в резултата, като той съумя да върне пробива, изпълнявайки прецизен минаващ удар от бекхенд, а този момент даде началото на впечатляващ обрат в полза на германеца, който изведнъж се оказа напред с 2:1 в отделните сетове.

Наглед психологическото предимство трябваше да бъде изцяло на страната на Зверев, само че неговата игра се разпадна от нищото и испанецът без особено трудности спечели съпернивото подаване, след което го стори още веднъж, служейки си умело с любимите си пуснати удари.

Изведнъж обаче 21-годишният играч започна да се придвижва значително по-бавно по корта и неговият опонент върна единия от двата си брейка изоставане, а световният номер три веднага взе медицински таймаут. Шампионът от Уимбълдън изглеждаше бледа своя сянка и удряше топката само от място, но Саша не се възползва от удобната ситуация и почти собственоръчно предаде четвъртият сет, след като беше пробит за трети път и така новият шампион щеше да бъде определен в пета решителна част.

Зверев откри 5-ия сет с много уверен сервис гейм, а Алкарас направи абсолютно същото, за да рестартира битката. Тогава видимо напрежението се отрази много сериозно на златния медалист от Токио, който сбърка две лесни топки в близост до мрежата, които бяха последвани от двойна грешка и Карлитос на пратика получи един подарен брейк. Обратите тепърва започваха, защото испанецът също изостана с 0:40, пропуквайки се от любимия си форхенд и паритетът изглеждаше сигурен.

В този момент 2-кратният "мейджър" носител показа защо е спечелил 10 от 11-те си 5-сетови сблъсъци и изравни точките. Тогава последва разиграването на мача, в което Алкарас върна поредица от смачове, ала германецът удържа на напрежението и стигна до 4-ти брейкбол в гейма. Карлос Алкарас обаче доказа, че сякаш е направен от стомана, измъквайки тази 10-минутна тенис война с поредната си смразяваща къса топка и вече водеше с убедителното 3:1.

Испанецът дори имаше възможност да удвои преднината си, само че неговият съперник показа здрави нерви и отрази точка за пробив с прекрасен форхенд по късия диагонал, за да намали изоставането си до 2:3. Впоследствие по-опитният тенисист се добра до шанс за рибрейк, но последва поредната вихрена акция на Карлитос към мрежата и той се приближи на само 2 гейма от крайната победа - 4:2.

Това сякаш се оказа точката за пречупване при Зверев, който предаде следващия си сервис гейм на нула и скоро Алкарас разполагаше с две шампионски точки, а още първата беше реализирана и той можеше да легне на земята, за да отпразнува един от най-щастливите мигове в живота си, превръщайки се в новия шампион на Ролан Гарос!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Само на 21, а вече в историята: Алкарас подчини Зверев в 5-сетово зрелище и е новият крал в Париж! Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър зверев | карлос алкарас | Обзори | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook