Само въпрос на време: Джокович е напът да покори един от най-важните рекорди в тениса

от в 18:15 на 07.02.2023
Мирела Николова

Новак Джокович вече е притежател на солидна част от най-важните рекорди в тениса, като един от най-забележителните в неговата биография е този, отнасящ се до броя седмици, прекарани на върха в световната ранглиста. През март 2021-ва година сърбинът задмина Роджър Федерер и неговите 310 седмици, превръщайки се в тенисиста при мъжете с най-много седмици като номер едно, а през февруари на балканеца му предстои да стане играчът, който е прекарал най-много време на върха както при мъжете, така и при жените.

С триумфа си на тазгодишното Открито първенство на Австралия Ноле завоюва своя 10-и трофей в Мелбърн и общо 22-ри от Големия шлем, като освен това се завърна и на лидерската позиция в световната класация. До този момент в кариерата си Джокович е прекарал общо 375 седмици като номер едно и се намира само на две от рекорда на Щефи Граф, която има 377. 

Напълно сигурно е, че сърбинът няма да бъде изместен от лидерската позиция поне до 26 февруари, което му гарантира изравняване на постижението на легендарната германска състезателка. В случай че успее да опази водачеството си за още една седмица, то той ще се превърне в играча с най-голям брой седмици на върха, откакто съществува ранкинг системата.

Припомняме, че следващата надпревара в календара на сърбина е АТР 500 турнирът в Дубай (27 февруари - 5 март), като в същата седмица Карлос Алкарас, който има шанс да отнеме първото място от белградчанина, ще вземе участие в състезанието от същата категория в Акапулко.

Играчите с най-много седмици като номер едно към момента:

1. Щефи Граф (377) 

2. Новак Джокович (375) 

3. Мартина Навратилова (332)

4. Серина Уилямс (319)

5. Роджър Федерер (310)

6. Пийт Сампрас (286)

7. Иван Лендъл (270)

8. Джими Конърс (268)

9. Крис Евърт (260)

10. Мартина Хингис (209)

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Само въпрос на време: Джокович е напът да покори един от най-важните рекорди в тениса Мирела Николова
Теми:  
atp | любопитно | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook