Самураят, който винаги е бил отписван: Историята на първия съперник за Григор на Уимбълдън

от в 15:25 на 02.07.2023
Калоян Соколов

Шо Шимабукуро вероятно е едно от най-непознатите имена в основната схема на Уимбълдън и Григор Димитров на пръв поглед може да бъде доволен от жребия си за надпреварата. Българинът може да изглежда като смазващ фаворит в сблъсъка си с японския квалификант от първия кръг на надпреварата, но пътят на Шимабукуро до "свещената трева" не е бил никак лесен и световният номер 162 не може да бъде подценяван, защото вече неведнъж е опровергавал своите скептици и категорично притежава вътрешната сила да го направи отново.

Азиатецът има коренно различно начало в тениса от това на първата ни ракета, чийто огромен талант беше забелязан още в ранна детска възраст и всички специалисти му предричаха бляскаво бъдеще. Всъщност японецът дори не е бил сред най-добрите играчи в своята гимназия, където обикновено не е стигал по-далеч от полуфиналите в организираните надпревари. Младият Шо обаче не се отчайва и продължава да прави със същата страст това, което най-много обича и кортовете се превръщат в негов втори дом. В крайна сметка упорството на тийнейджъра е възнаградено и тенисът му носи стипендия за университета в Уаседа, като той заема последното свободно място в отбора.

Нещата далеч не се получават гладко през първата година за Шимабукуро, който губи мач след мач и дори неговите треньори сякаш спират да вярват в него. Нещата ескалират дотам, че японецът е принуден да чува как от него трудно би могло да излезе дори треньор, а какво остава за състезател.

Съвсем естествено, то психиката на младежа бива разклатена от всичко това и той не е сигурен дали ще може въобще да играе на професионално ниво, но е твърдо решен да преследва мечтата си и започва още по-сериозни тренировки, когато завършва своето образование.

Упорството на Шимабакуро бива забелязано от Бунпей Сато, за когото се знае, че е един от най-добрите специалисти в цяла Япония. Сато взема Шо под своето крило, виждайки неговата невероятна отдаденост към играта и огромна човечност. Оказва се, че с момчето изобщо не е работено правилно, защото той е много агресивен играч по природа, а досега е бил учен предимно да се защитава и да бъде търпелив. Специалистът обаче бързо отключва дивата страна в тениса на новия си възпитаник, като резултатите не закъсняват и много скоро Шимабукуро влиза в младежкия национален отбор на страната си, а на 21 години печели и своята първа въобще точка за световната ранглиста.

Шо определено е орисан нещата да му се случват по трудния начин и трябва да чака още 2 години, докато завоюва своя първи професионален трофей, който най-после го извежда до топ 500 на световния тенис. Настоящата година обаче е много по-различна от всички останали досега за азиатеца, след като той печели дебютната си Чаланджър титла и се изкачва с над 130 места през последните няколко месеца.

Това позволява на японеца да дебютира в квалификациите на състезание от Големия шлем, но никой не си прави илюзии, че ще видим нещо специално от него на Уимбълдън, имайки предвид липсата му на всякакъв опит при играта на трева. 

"Случилото се е лудост. Преди няколко години не вярвах изобщо, че тенисът ще бъде моя професия, а сега играя на най-великото събитие в нашия спорт и вече победих три пъти. Преживявал съм твърде много провали и разочарования, за да бъда уплашен от просто една нова настилка. Всеки ден е бил предизвикателство за мен и психиката ми се е превърнала в моето основно оръжие.

Много мои съотборници в колежа ме превъзхождаха многократно технически и физически, но бързаха да се впуснат в "необятното море" на професионалния Тур и станаха "плячка за акулите". Важно е човек постепенно да изгради точния екип около себе си и да знае кога е дошло времето му. Чувствам, че сега е моят момент" - споделя квалификантът пред родните медии.

За нас пък остава да се надяваме, че прогресът на симпатичния 25-годишен тенисист ще се забави поне с още някоя седмица и идният вторник няма да се превърне в поредното тенис чудо с негова марка, а опитът на Григор Димитров ще вземе връх в срещата им от откриващия кръг на Уимбълдън.

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Самураят, който винаги е бил отписван: Историята на първия съперник за Григор на Уимбълдън Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | истории и анализи | любопитно | уимбълдън | шо шимабукуро

Коментари





Следвайте ни в Facebook