Самурайски подвиг: Нишикори ликува в 5-сетова схватка при първия си мач в Шлема от 2021-ва!

от в 00:10 на 27.05.2024
Елеонора Александрова

Последните 3 години бяха истинска мъка за една от най-големите звезди от поколението на Григор Димитров, а именно Кей Нишикори. Японецът трябваше да премине през тежки контузии, поради което той не бе в игра в продължение на година и половина. Бившият номер 4 направи своето завръщане през 2023-та, ала скоро след това той бе принуден да се откаже от турнирите, в които е планувал да играе, заради поредното си нараняване. В първия си мач през 2024-та (и първи в Шлема от 3 години насам) Нишикори показа истинска воля и след 5-сетова драма срещу канадеца Габриел Диало, постигна първата си "мейджър" победа от 2021-ва насам с резултат 7:5 7:6(3) 3:6 1:6 7:5 за 4 часа и 26 минути, а в следващия кръг бихме могли да станем свидетели на сблъсък между бившия финал от Шлема и Бен Шелтън.

Липсата на игрова практика у японеца си пролича в началото на двубоя, като бившият финалист от US Open допускаше безброй грешки, както в офанзивен, така и в дефанзивен план. Това позволи на по-младия му опонент да поеме контрола в сета с пробив, който запази успешно до 5:4 в своя полза. Точно в този момент именитият азиатец започваше да намира темпото си и напомняйки на най-добрата си версия, сътвори обрат точно в този момент, печелейки три поредни гейма, които го изведоха до спвчелването на сета.

Втората част започна нервно за двамата тенисисти, които допускаха немалко грешки, а това си пролича при множеството разменени пробиви в началото. По подобие на предния сет обаче Нишикори постепенно започваше да стабилизира играта си с всяка изминал момент, като пред японеца се отвориха немалко възможности за пробив. Брейкът стана факта чак в единадесетия гейм, ала веднага след това Диало изравни резултата, което доведе сета до тайбрек.

Финалистът от US Оупън през 2014-та изцяло доминираше по време на дългия гейм, осигурявайки си два минибрейка преднина. Ударите на японеца бяха достатъчно стабилни, за да запази преднината си през цялото време и със 7:3 в тайбрека се доближи още повече до първата си победа през 2024-та.

Третият сет започна обещаващо за бившия представител на топ 5, който изглеждаше по-убедителен на корта от опонента си. Това си пролича в средата на частта, когато пред него се отвориха две възможности за брейк. Този момент се оказа повратен за развитието на сета, тъй като Диало съумя да спаси подаването си, а след това играта се обърна в полза на канадеца. Северноамериканецът започна да играе вдъхновено, за сметка на Нишикори, чиято игра се разпадаше с всяка изминала минута. Така 166-тият в света спечели три поредни гейма и с 6:3 показа, че все още нищо не е приключило.

Кризата на японеца, съчетана с умората, натрупана през първите два сета, започна да взема връх над него, докато Диало постепенно започваше да показва топ тениса си и закономерно вкара мача в 5-та решителна част.

Там квалификантът проби още на старта, но волята на Нишикори бе прекалено силна, за да отстъпи на противника си. Ветеранът бързо изравни резултата, след което и двамата успяваха да спечелят геймовете от началния си удар, докато не се стигна до 6:5 в полза на Нишикори. когато той осъществи решителен пробив, за да ознаменува първата си победа на турнир от Големия шлем от 2021-ва насам!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Самурайски подвиг: Нишикори ликува в 5-сетова схватка при първия си мач в Шлема от 2021-ва! Елеонора Александрова
Теми:  
atp | габриел диало | кей нишикори | Обзори | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook