Сантяго: 24-годишен испанец ликува с дебютна ATP титла!

от в 01:50 на 28.02.2022
Калоян Соколов

ATP 250 надпреварата в Сантяго сякаш остана малко встрани от нашето полезрение, имайки предвид множеството топ състезатели, които предпочетоха да играят в Акапулко и Дубай. Все пак турнирът в чилийската столица предложи сериозна доза емоции и сложи подобаващ край на серията от състезания в Южна Америка, които се проведоха в рамките на цели четири седмица. Трофеят във въпросното събитие си оспорваха двама състезатели без нито една ATP титла в кариерата си, а именно испанеца Педро Мартинес и младия аржентинец Себастиан Баез.

В крайна сметка се получи един първокласен двубой сблъсък двама страхотни специалисти на червени кортове, като накрая опитът на Мартинес се оказа решаващ и той триумфира с крайното 4:6 6:4 6:4, за да си осигури дебютна титла на най-високото ниво в професионалния тенис и заслужено първо влизане в топ 50 на света.

Срещата започна с размяна на ранни пробиви, но постепенно форхендът на 21-годишния тенисист взе връх над твърде отбранителната позиция на испанеца и това позволяваше на Баез да доминира от основната линия и дори често да завършва разиграванията в близост до мрежата, което не се промени до последната точка на откриващата част и тя заслужено беше спечелена от по-младия играч.

Мартинес не се притесни от тези обстоятелства, тъй като беше постигнал два обрата през седмицата и показа, че има силите да потрети постижението си, заигравайки с далеч по-голям прилив на енергия. Аржентинецът пък твърде често пропускаше наглед елементарни ретури и не съумяваше да влезе в разиграване, а така везните се наклониха в полза на четвъртия поставен, който преодоля брейк пасив и скоро имахме равенство в общия резултат.

Решителният сет се превърна до голяма степен в битка на физиката, като тези обстоятелства категорично бяха в полза на световния номер 72, чиято мускулатура е далеч по-развитата към момента и южноамериканецът трябваше да прави чудеса от храброст в опитите си да не изостане в резултата. Баез действително показваше най-доброто си лице, когато беше притиснат до стената и не позволяваше на Мартинес да се откъсне решително, само че испанецът усети съперниковите колебания и проби за 4:2 в своя полза.

Драмата продължи с пълни сили, защото младокът нямаше никакво намерение да се предава и паритетът се възвърна на корта при 4:4. Поставеният под номер четири спря своето пропадане и застава опонента си да сервира за оставане в двубоя, ала отново аржентинецът се постави в трудна ситуация и му се наложи да отразява два поредни мачбола. Последва поредна доза магия от ракетата на по-нискоранкирания играч, но ибиериецът беше твърдо решен да сложи точка на спора в този гейм и в крайна сметка достигна до напълно заслужена титла в Чили!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Сантяго: 24-годишен испанец ликува с дебютна ATP титла! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Обзори | педро мартинес | сантяго | себастиан баез

Коментари





Следвайте ни в Facebook