Сблъсък на титани: Надал сломи Алиасим в петсетов трилър и ще срещне Джокович!

от в 21:37 на 29.05.2022
Калоян Соколов

Безспорно срещата между Рафаел Надал и Феликс Оже-Алиасим беше най-дългоочакваната от осминафиналната фаза на Ролан Гарос. Освен, че можехме да наблюдаваме на толкова ранен етап мач между представители на топ 10, то допълнителна интрига създаваше обстоятелството, че Тони Надал в момента е треньор на канадеца. Специалистът обаче предпочете да не заема страни в сблъсъка и изгледа случващото се от неутрално място на трибуните, а битката на корта определено си струваше всяка една минута от нея. Световният номер 9 показа тенис на изключително високо ниво и притисна 21-кратния носител на титли от Шлема до стената, само че опитът на ибериеца взе връх и той се наложи с 3:6 6:3 6:2 3:6 6:3, за да си осигури мечтана за феновете среща с Новак Джокович, която ще бъде от огромно значение в спора за величие между двете легенди.

Рафа стартира срещата на високи обороти и веднага имаше възможност да вземе съперниковото подаване, но младият канадец показа характер и отреагира с отлично сервиране, което го измъкна от проблемната ситуация. Оттам насетне Оже-Алиасим демонстрираше невероятен атлетизъм и беше готов да нанесе неспасяем форхенд от всяка една точка на корта. 13-кратният шампион пък изглеждаше несигурен в действията си и често не съумяваше да приключва своите атаки. Началният удар на испанеца също беше крайно колеблив, а това помогна на младока да се откъсне напред с 5:1 гейма и макар да загуби един от пробивите си преднина, то сетът отиде именно в неговия актив.

21-годишният тенисист продължи да впечатлява с мощта си от дъното на корта, като освен това на няколко пъти се справи с късите топки на петия поставен и имаше ранна възможност за пробив във втората част. Тогава испанецът моментално повиши равнището си на игра, докато по-нискоранкираният състезател нямаше отговор за подобен развой на събитията и все по-често допускаше непредизвикани грешки. Надал усети този момент на колебание у световния номер 9 и веднага осъществи брейк, който запази до последно и напълно заслужено стигна до паритет в общия резултат.

Матадора не спря подема си дотук, а защитата му направо докарваше до отчаяние канадеца, който постоянно трябваше да отиграва поне още веднъж топката. Точно това изведе Рафа до пробив аванс в третия сет, след като Оже-Аласим пропусна смач на опразнен корт и впоследствие разочарованието обзе изцяло деветия поставен, чиито изяви ставаха все по-неубедителни и манакорецът се доближи максимално до крайния успех.

Точно когато изглеждаше, че младокът няма да има силите да остана още дълго в двубоя, то той напълно опроверга тези очаквания и увеличи значително интензитета на изпълненията си. Оже-Алиасим пласираше сериозно количество уинъри и напълно обезоръжи опонента си, осъществявайки ранен пробив. Веднага обаче колебанията се завърнаха в полето на шампиона от Ротердам, което доведе до моментален рибрейк и Надал изглеждаше готов да сложи в най-скоро време точка на спора. Изведнъж поставеният под номер 9 се върна към равнището си от началните минути на мача и правеше всеки удар да изглежда абсолютно елементарен за изпълнение, а не след дълго стана ясно, че шоуто предстои да се реши в пети сет.

Там първите точки за пробив се откриха пред канадеца, само че той отвърна с мълниеносен форхенд и печелившо драйв воле, за да избегне ранно изоставане. Надмощието на Матадора ставаше все по-осезаемо с напредването на времето, ала съперникът му веднага имаше готовност да създаде нещо специално на корта, щом се окаже догонващ в точките. Стигна се до 4:3 в полза на левичаря от Майорка, когато неговият форхенд изригна с перфектно насочен пасингшот по правата, осигурявайки си два поредни брейкбола. Вторият шанс пък беше оползотворен с проява на изключителен демараж от страна на Надал и съвсем скоро победата беше извоюва от него.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Сблъсък на титани: Надал сломи Алиасим в петсетов трилър и ще срещне Джокович! Калоян Соколов
Теми:  
atp | новак джокович | Обзори | рафаел надал | ролан гарос 2022 | феликс оже-алиасим

Коментари





Следвайте ни в Facebook