"Сбогом, мускетаре": Ришар Гаске обяви къде ще сложи край на своята тенис кариера

от в 09:44 на 10.10.2024
Калоян Соколов

Ришар Гаске сподели своите планове да се откаже от тениса на тазгодишния Ролан Гарос. 38-годишният състезател към момента се намира под номер 133 в световната класация, а това означава, че той трудно би намирал място в основната схема дори и на ATP 250 турнирите. Тази година ветеранът за пръв път от 20 години насам трябваше да играе в квалификациите на турнир от Големия шлем, което му се случи на Уимбълдън и US Open, a участието му приключи с поражение в пресявките във всеки един от тези случаи.

"Мисля, че това е най-добрият момент и турнир, на който да го направя. Оценявам, че съм французин и това, че ще имам шанса да се откажа пред родна публика на подобен магичен турнир, какъвто е Ролан Гарос.

Много бивши тенисисти ме предупреждаваха, че не е никак лесно да обявиш подобно решение и сега наистина го изпитах, но смятам, че времето дойде, а мястото беше повече от лесно за избор" - разкрива Гаске в интервю за L'Equipe.

Бившият номер седем ще остане в историята на играта като един от най-техничните играчи, чийто талант е забелязан от най-ранна възраст. Ришар е корица на най-голямото тенис списание на Франция още на 9-годишна възраст, а впоследствие съумява да оглави световната ранглиста при юношите на едва 16 години, което прави специалистите категорични в прогнозите си, че той и Рафаел Надал ще са двете големи звезди на бъдещето.

За съжаление, то контузиите са големият фактор, който спира Гаске напълно да реализира потенциална си и той играе с хронични болки в гърба почти през почти цялата си кариера, в която печели общо 16 титли от ATP Тура, играе 3 полуфинала в Големия шлем и достига до номер 7 в световната ранглиста.

Към момента пък единствено Рафаел Надал и Новак Джокович са единствените активни играчи с повече спечелени мачове на най-високо ниво от френския ветеран, който може да се похвали с 605 победи в ATP Тура, а ние надали някога ще забравим вълшебството на неговия бекхенд с една ръка.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
"Сбогом, мускетаре": Ришар Гаске обяви къде ще сложи край на своята тенис кариера Калоян Соколов
Теми:  
atp | любопитно | отказване | ришар гаске

Коментари





Следвайте ни в Facebook