Селеш: Тенисистките са оценявани по външния вид, тежко ми беше като напълнях

от в 13:31 на 02.04.2019
Мария Петрова

Бившата №1 Моника Селеш разказа за последствията от нападението с нож, което претърпя през 1993 година на турнир в Хамбург в мач срещу Магдалена Малеева. Тя признава, че психологическата травма е била много по-тежка в случая и тя дълго се е борила с депресия и булимия. Впоследствие Селеш печели един трофей от Големия шлем към общо девет в колекцията й.

"Преди това тренирах по пет-шест часа на ден, а всички хора, които ме заобикаляха и помагаха, изведнъж изчезнаха. Изпаднах от Вип списъка. Разбрах кои са истинските ми приятели и научих уроци за човешката природа," коментира Селеш, която впоследствие има сериозни проблеми с натрупания стрес и бързо качва килограми.

"Беше наистина трудно физически и ментално, тъй като аз бях на работа, а този човек впоследствие не отиде в затвора. В тениса е изключително важно как изглеждаш, кой те спонсорира и рекламираш. След случилото се хората и спонсорите ме гледаха и си казваха - "Как е допуснала да си причини това?". А аз исках им обяснявах, че съм си същия човек като преди. Това беше заболяване (булимия) като всяко друго. Храната е част от нашия ежедневен живот.

"На 16 години се превръщаш в корпорация - хората работеха за мен. Беше ми много трудно в това поколение, което беше доминирано от мъжете. Изкарах много тежка депресия. Хората не разбираха моите чувства. Но съм много горда, че успях да се справя и да преодолея трудностите. Вече десет години се справям с хранителния си режим. Всеки с хранителни проблеми трябва да е открит за диалог.

"Младите момичета в тениса винаги биват оценявани заради начина, по който изглеждат и това е реалността. Ситуацията е по-добра от преди 10-20 години, но все още има какво да се оптимизира," смята Селеш.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Селеш: Тенисистките са оценявани по външния вид, тежко ми беше като напълнях Мария Петрова
Теми:  
булимия | моника селеш | спортни травми | тенис | тенис бг | тенис легенди | тенис новини

Коментари





Следвайте ни в Facebook