Сензационна: Томова спаси 5 мачбола и ще играе на най-големия си 1/2-финал в кариерата!

от в 20:33 на 27.06.2024
Елеонора Александрова

Виктория Томова е полуфиналистка в WTA 500 надпреварата в Бад Хомбург! Най-добрата ни тенисистка надви Анна Блинкова, в 3-сетов трилър, в който родната ни представителка трябваше да спаси цели пет мачпойнта в решителния тайбрек, побеждавайки с резултат 2:6 6:1 7:6(9). В битка за финала на немския град българката ще срещне първата ракета на Хърватия, Дона Векич, която днес се класира директно за тази фаза на турнира, след като Катерина Синякова се оттегли.

В първия сет играта на Томова бе значително по-пасивна от тази в предните си двубои, за разлика от съперничката ѝ, която започна уверено двубоя. Така по-ниско ранкираната тенисистка съумя да реализира пробив още в първия гейм, а след това всичко се развиваше по план за рускинята. При 4:2 обаче двубоят бе прекъснат, поради дъжд, в продължение на малко повече от 20 минути. Прекъсването определено се отрази негативно върху представянето на Вики, която започваше да допуска все повече грешки, а това улесни допълнително работата на Блинкова и без да загуби гейм след почивката, световната номер 66 спечели първия сет.

Във втората част бе забелязано сериозно подобрение в играта на сънародничката ни, което осигури равностойно начало. След 2:1 обаче Томова реализира брейк. Този момент се оказа ключов за развитието на сета, тъй като след това Вики започваше да играе по-агресивно, разнообразно и уверено, а неточностите ставаха все по-малко. Сънародничката ни пое инициативата и губейки едва три точки от собственото си подаване, не остави шансове на опонентката си и изравни резултата с 6:1.

Убедителният втори сет се оказа нож с две остриета за софиянката. Немалкото непредизвикани грешки от страна на Томова не само позволиха на Блинкова да прекъсне серията си от 5 поредни загубени гейма, но и да поведе с пробив след това. Точно тогава обаче рускинята започваше да допуска неточности, което позволи на Вики да изравни резултата.

Всичко вървеше по план за сънародничката ни и при 3:2, тя сервираше за запазване на преднината, ала съперничката ѝ бе на друго мнение. В този критичен момент тя стабилизира играта си и изравни резултата. Драматичните геймове, в които всяка една от тях имаше възможност да обърне мача в своя полза, продължавха ала пробив за една от двете страни така и не беше реализиран, като накрая се стигна до тайбрек, който да реши победителката от двубоя.

Дългият гейм започна обещаващо за Вики, която реализира минибрейк. Блинкова обаче бързо обърна тайбрека. В следващите минути рускинята контролираше събитията на корта. Бившата номер 34 се намираше в печелившата позиция и разполагаше с мачпойнт цели пет пъти, но Томова показа невероятна воля и по шампионски не само обърна срещата в своя полза, но и се възползва по най-добрия начин при първия си мачбол, като с резултат 11:9 в решителния тайбрек се класира за най-големия полуфинал в кариерата си!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Сензационна: Томова спаси 5 мачбола и ще играе на най-големия си 1/2-финал в кариерата! Елеонора Александрова
Теми:  
анна блинкова | бад хомбург | виктория томова

Коментари





Следвайте ни в Facebook