Сензацията в Мадрид е факт! Циципас надделя над Надал в същински мач-шедьовър и ще спори с Джокович за титлата!

от в 00:59 на 12.05.2019
В
Стефанос Циципас е вторият финалист на турнира в Мадрид! Младият грък изнесе страхотен двубой, за да надделее над Рафа Надал след 6:4 2:6 6:3 в същински мач-шедьовър, изпълнен с редица спиращи дъха отигравания! На финала в испанската столица Стефанос ще се изправи срещу Новак Джокович, отстранил по-рано днес Доминик Тийм в друг прекрасен сблъсък.

Надал стартира двубоя на учудващо ниски обороти, като след няколо грешки от форхенд от рутинни позиции се стигна до брейк в полза на Циципас. Младият тенисист обаче видимо бе изненадан от началото на мача и след няколко фрапиращи грешки, една от смач, както и няколко от форхенд, пробивът бе върнат.

Двамата все пак постепенно намираха ритъма си, а публиката бе удостоявана с красиви и продължителни разигравания, демонстриращи цялостния блясък на играта на червени кортове. Рафа впоследствие бе изправен пред нова точка за пробив, което щеше да означава и трети такъв от началото на мача, но в крайна сметка ,,Матадора" се пребори за подаването си, повеждайки в геймовете за пръв път в срещата.

Последваха два средно продължителни геймове, в които сервиращите надделяха, преди при 3:2 испанецът да достигне до три точки за пробив след поредица от грешки на Циципас, както и пронизващ бекхенд уинър на ,,Матадора". И трите точки обаче бяха опропастени от Надал, който допусна нетипични за себе си грешки, а в крайна сметка гъркът успя да измъкне подаването си и отново да изравни резултата.



Това доведе до промяна на статуквото на корта, като в ,,Тилдъновия гейм" бе ред на представителя на домакините да бъде изправен пред точки за пробив. За разлика от младия си опонент обаче, Рафа не съумя да заличи тези брейкшансове, а Циципас впоследствие поведе с 4:3 след мощен уинър от дланния си удар.

Тогава обаче случката от началото на срещата се повтори с пълна сила, а Стефанос, след нова порция неубедителни прояви, допусна втори рибрейк. Все пак двамата отново размениха инициативата на корта, като гъркът реализира трети пореден пробив в сета след бляскав ретур уинър на първи сервис, а именно от третия си опит Циципас затвърди и брейка си, след като отрази точка за поредния пробив, с което той поведе в сетовете.

https://twitter.com/TennisTV/status/1127308444304850944

Динамиката рязко спадна във втория сет, като двамата започнаха да печелят сервис геймовете си без затруднения. При 3:2 обаче тази тенденция бе нарушена, след като Циципас допусна рязък спад и след серия от необичайни за този мач неточности ,,Матадора" поведе с пробив, който скоро бе затвърден за 5:2, като по този начин испанецът си издейства комфортна преднина в частта.

https://twitter.com/TennisTV/status/1127317387181740032

Той се и възползва скоропостижно от аванса си, достигайки до 15:40 на ретур, преди Стефанос да изиграе две впечатляващи точки, които моментно да го избавят от опасността. Надал обаче не бе свършил с този гейм и след нови две позитивни прояви сетовете в този толкова качествен двубой бяха изравнени.



В тези моменти на мача младокът заиграваше изключително колебливо, като неговият брой на непредизвикани грешки започваше да расте притеснително много. Затова и изглеждаше, че Циципас рязко започва да губи контрола върху мача, след като изостана с 15:40 в първия си гейм на начален удар в решаващата част, но този път гъркът успя да обърна подаването си, непозволявайки на съперника си да отбележи шести пореден спечелен гейм.

Спасеният сервис гейм даде нужната увереност на осмия поставен, който заигра по подобие на тениса, който показа в откриващия сет, достигайки на свой ред до две точки за пробив, но тогава се повтори случката от предния гейм, само че огледално, след като този път Надал се измъкна от опасността си, за да поведе в крайна сметка с 2:1.

https://twitter.com/TennisTV/status/1127322627150962691

Все пак видимото предимство, което ,,Тореадора" имаше по време на разиграванията през втория сет, лека-полека се изпаряваше заради повишаващото се ниво на игра на гърка, а двамата тенисисти се ,,захапваха" все повече и повече както по време на точките, така и в геймовете.

След няколко солидни отигравания шампионът от Ещорил достигна до възможност за брейк, като този път спасение за Надал нямаше, който след нетипична непредизвикана грешка предаде подаването си и изостана с 2:3.

Отново обаче младокът срещна затруднения със затвърждаването на пробива, след като даде на противника си две поредни точки за рибрейк, но тогава отново талантливият балканец показа силен характер и след няколко дръзки отигравания, както и поредица от печеливши удари, Циципас измъкна сервис гейма си от 15:40 за втори път в сета.

https://twitter.com/doublefault28/status/1127327530221019136

20-годишният тенисист само и от това се нуждаеше, за да заиграе дори още по-уверено, а след два поредни уинъра от обратен удар Циципас достигна до възможност за 5:2 и сервис, която бе оползотворена след фрапантна грешка от бекхенд воле на Надал.

https://twitter.com/TennisTV/status/1127312892888588289

Ръката на младока обаче трепна, а Рафа напомни за непримиримото си аз, след като предизвика няколко грешки от ракетата на опонента си, за да върне единия пробив. В следващия гейм обаче гъркът достигна до мачбол след няколко нови феноменални отигравания, но Надал отново демонстрира шампионския си манталитет и заличи опасността с дързък бекхенд уинър.

Свиреп печеливш удар от форхенд на Циципас обаче означаваше втори мачбол, но и той бе отразен, този път след удивително деми воле, а скоро последва и трети - заличен след технична къса топка. В тези моменти драмата бе максимална, като последва разочароваща грешка на Надал от наглед лесна позиция за воле, като по този начин гъркът достигна до четвъртия си мачбол, който този път бе оползотворен, а така Циципас се класира и на финала в Мадрид!

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Сензацията в Мадрид е факт! Циципас надделя над Надал в същински мач-шедьовър и ще спори с Джокович за титлата! В

Коментари





Следвайте ни в Facebook