Сензацията е факт! Джокович постави на колене Надал в Париж в мач за историята!

от в 00:08 на 12.06.2021
Мирела Николова

4 часа и 11 минути същинско тенис зрелище, ожесточена битка за всяка точка и изобилие от невероятни разигравания, изпълнени с тенис от най-висока класа - така може да бъде описан вторият полуфинален сблъсък на тазгодишното Открито първенство на Франция, от който победител излезе Новак Джокович. В мач за историята той взе скалпа на Краля на клея - Рафаел Надал, след 3:6 6:3 7:6(4) 6:2. Сърбинът се превърна в едва първия тенисист, който нанася две поражения на Матадора в Париж, като по този начин запазва шансовете си за 19-и трофей от Големия шлем. На финала в неделя Ноле ще се изправи срещу Стефанос Циципас, който днес се наложи над Александър Зверев в пет сета.

Двамата стартираха двубоя на пълни обороти и още от първите минути на мача ставахме свидетели на тенис от най-висока проба. Сърбинът успяваше да пласира всеки свой удар максимално близо до линиите, а от бекхенд постигаше феноменални ъгли, което му позволи да достигне до 2 брейкбола в дебютното подаване на опонента си, но точно в тези моменти Матадора намери помощта на своя сервис и се измъкна невредим от продължилия над 10 минути откриващ гейм. В ответното си подаване световният №1 поведе с 40:15 и въпреки че нямаше изгледи за изненада, то след няколко пропуска и неуспешни опита за къса топка Джокович предаде гейма си и така Рафа реализира ранен пробив, който по-късно безпроблемно консолидира, за да се оттегли на първата почивка в двубоя с 3:0.

Последваха изключително тежки минути за Новак, в чиито удари започна да се прокрадва несигурност и непредизвиканите грешки от ракетата му валяха една след друга. Неговата скованост се отрази на изпълнението и на сервиса, който рязко загуби и скоростта, и остротата си. Това даваше възможност на испанеца да влиза агресивно в разиграванията и подпомогнат от неспирните неточности на съперника си, Надал дублира пробива си аванс, а съвсем скоро имаше изградена повече от солидна преднина от 5:0.

С напредването на сета Ноле започна да намира своя ритъм и се отърси от нервното напрежение, което бе обхванало ръката му през по-голямата част от времето. Той стана далеч по-търпелив в размените на удари, дочаквайки удобна ситуация, от която да завърши с уинър. Тази стратегия се оказа печелившата за сърбина, който не само че успя да отърве "геврека", но и върна един от допуснатите пробиви. Серията му от три поредни гейма обаче бе прекъсната, тъй като Рафа вдигна оборотите, сервирайки за спечелването на първата част, и скоро тя бе прибавена към неговия актив. 

Джокович пренесе отличните си изяви от края на предходния сет, което му помогна да постави ударно начало на втората част, докато грешките от страна на Краля на клея доста зачестиха, а това оказа влияние и върху резултата. Водачът в ранглистата все по-често поемаше инициативата в разиграванията и благодарение на перфектното пласиране на топката той осъществи брейк още в първото подаване на противника. Щастието на Джокера обаче не трая дълго, тъй като в следващия гейм ударите му пропуснаха очертанията на корта само с няколко сантиметра и така авансът на топ поставения бе незабавно заличен. 

Най-добрият в световната ранглиста продължи да оказва натиск върху съперника си и с вездесъщия си бекхенд по диагонала успяваше да постигне феноменални ъгли, за да си опразни корта и да вземе контрола в точката. В шестия гейм Джокович показа превъзходен тенис и заслужено се добра до 3 поредни брейкбола, последният от които бе материализиран - 4:2. Последва изключително интригуващ гейм, в който всяко едно разиграване бе истинска наслада за сетивата. Сръбският представител бе поставен под огромно напрежение, тъй като изостана с 15:40, но демонстрира много здрави нерви и след близо 10 минути игра съумя да затвърди пробива си. Сервирайки за затваряне на сета, Ноле отново изпита трудности, главно в близост до мрежата, но въпреки това не позволи да се стигне до изненада и затвори частта в своя полза.

Третият сет започна равностойно, ала при 2:2 настъпи кратка криза в играта на Надал, който допусна серия от неточности, гарнирани с нетипичен за него пропуск от позиция за смач, довели до реализирането на брейк. В тези минути от срещата световният №1 определено се намираше в "зоната" и бе същинска непробиваема стена, като едновременно с брилянтната си игра в дефанзивен план той демонстрираше страхотни умения и в това да разчита следващия удар на противника си, след което да намира най-подходящото продължение. Дори това обаче не бе достатъчно срещу Краля на клея, който по нищо не отстъпваше на сърбина - Рафа моментално повиши нивото си и побърза да възстанови паритета, осъществявайки светкавичен рибрейк - 3:3.

Серията от пробиви продължи с пълна сила и в Тилдъновия гейм, когато колебанията на Надал от сервис бяха наказани и Джокович се сдоби с преднина от 0:40. Той нямаше нужда от втора покана и се възползва още от първата получена възможност, за да се откъсне отново напред в резултата с аванс от пробив. 18-кратният носител на титли от Шлема за пореден път имаше проблеми с това да затвърди брейка си, защото този път Надал бе тенисистът, който направи чудеса в защита и усилията му бяха възнаградени с възможност за връщане и на този пробив. Точно тогава обаче Ноле разгърна пълния си потенциал и направи някои изумителни отигравания, които го изведоха до консолидиране на преднината и 5:3. 

Заставайки на сервис линията в търсене на успех в сета, световният №1 поведе с 30:0, но това бе последвано от невероятни отигравания от страна на манакореца и той се завърна в битката в последния възможен момент. Новак бе изправен до стената и в следващото си подаване, тъй като Надал достигна до сетбол, ала не съумя да го материализира и изходът на този толкова оспорван сет щеше да бъде решен в тайбрек. В него Джокович бе по-настъпателният и по-активният от двамата, като същевременно демонстрираше изключително високо ниво във всеки компонент от играта си и заслужено поведе в отделните части.

Испанецът бе пределно мотивиран в откриващите минути на четвъртия сет и успяваше да предизвика грешки от ракетата на съперника си, което в комбинация с крайно неубедителното представяне на сърбина в близост до мрежата го изведе до реализирането на пробив в дебютното противниково подаване. Надал обаче не съумя да запази преднината си особено дълго и в четвъртия гейм допусна изравняване на резултата. Подемът в играта на Ноле продължи с пълна сила и той осъществи втори пореден брейк, за да се откъсне с 4:2. Оттам насетне Джокович бе непоколебим в изявите си и съвсем скоро вдигна триумфално ръце!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Сензацията е факт! Джокович постави на колене Надал в Париж в мач за историята! Мирела Николова
Теми:  
atp | новак джокович | Обзори | рафаел надал | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook